Pentru a nu pierde sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, începând cu acest an, crescătorii de ovine trebuie să îşi înscrie efectivele în Registrul Genealogic al rasei. Termenul limită este vineri, 1 aprilie.

Potrivit legii, din acest an, crescătorii care nu îşi înscriu animalele în Registrul Genealogic (RG) al rasei şi, respectiv, Controlul Oficial al Performanţelor (COP) vor pierde subvenţia cuplată pe animale (SCZ). Obligaţia este stabilită prin Hotărârea Guvernului nr. 1.179/29.12.2014 privind instituirea unei Scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor şi Ordinul nr. 619 al MADR privind sprijinul cuplat în zootehnie la speciile bovine şi ovine. Înscrierile la Registrul Genealogic (RG) al rasei şi, respectiv, Controlul Oficial al Performanţelor (COP) pentru noii fermieri, la specia ovine, are ca termen data de 1 aprilie.

Pentru a se înscrie în Registrul Genealogic crescătorii trebuie să efectueze mai întâi COP, controlul oficial al performanţelor după origine și productivitate sau după performanță proprie. În acest scop, fermierii trebuie să se adreseze unei asociații acreditate care va primi cererea fermierului prin care solicită controlul originii și al productivității, după care o comisie se va deplasa la ferma respectivă și va constata dacă  animalele au apartenență la rasă. Reamintim că, în judeţul Bihor, singura asociaţie acreditată pentru aceste activităţi la specia ovine este Asociaţia judeţeană a crescătorilor de animale domestice şi păsări Bihor (AJCADP), cu Acreditarea pentru ovine nr. 82 seria CO /10.2014.

”Până în data de 1 aprilie, pentru fermierii crescători de ovine care doresc să beneficieze de Subvenţia Cuplată în Zootehnie (SCZ) pentru anul 2016 şi îndeplinesc condiţiile necesare, se fac înscrieri în COP şi RG la AJCADP Bihor, punct de lucru Oradea, strada Matei Corvin nr. 1” – precizează ing. Alexandru Oltean, preşedintele Asociaţiei bihorene. În ceea ce priveşte condiţiile necesare pentru SCZ, de precizat că, în baza regulamentelor UE, fermierii care vor să beneficieze de subvenţie trebuie să aibă la ovine un efectiv de la 150 capete oi mame, mioare şi berbeci, şi maxim 600 capete cu vârsta sub 8 ani.

Pentru informaţii suplimentare, cei interesaţi pot apela numerele de telefon ale Asociaţiei judeţeană a crescătorilor de animale domestice şi păsări (AJCADP) Bihor - 0751.040.034 sau 0725.221.194.