Guvernul a decis instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă, menţinute timp de cinci ani.

Domenii vizate

Scopul hotărârii este sprijinirea firmelor ce contribuie la dezvoltarea regională prin investiţii în tehnologii noi şi prin crearea de locuri de muncă. Domeniile vizate sunt industria prelucrătoare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de editare produse software, telecomunicaţii, servicii în tehnologia informaţiei sau cercetare-dezvoltare. Schema este valabilă timp de doi ani, inclusiv 2012, având un buget total de 440 de milioane de lei, adică circa 100 de milioane de euro. Plata ajutorului se efectuează în perioada 2013 - 2018, numărul total estimat de întreprinderi care urmează să beneficieze de ajutor de stat fiind de 10.

Beneficiari eligibili

Pot beneficia de ajutorul de stat întreprinderile care îndeplinesc cumulativ o serie de condiţii severe. Cea mai uşoară dintre acestea este înregistrarea ca societate comercială, la care se adaugă lipsa debitelor restante la bugetul general consolidat şi la bugetul local. Nu trebuie să fie întreprindere în dificultate, să nu se fale în procedură de executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională sau lichidare şi nu aibă emisă decizie de recuperare a unui ajutor de stat.

Cel puţin 200 de locuri de muncă

Însă, nu orice investiţie poate primi sprijin, ci doar cele legate de realizarea unei noi unităţi, inovative sau cu o componentă ITC (n.r. - tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor) de minimum 20% din valoare planului de investiţii şi conducă la crearea a cel puţin 200 de locuri de muncă. În plus, beneficiarul trebuie să fac dovada contribuţiei la dezvoltarea regională, realizată prin plata de taxe şi impozit. Această contribuţie trebuie să aibă o valoare cel puţin egală cu ajutorul de stat solicitat. Întreprinderea mai trebuie să facă şi dovada existenţei surselor de finanţare necesare realizării investiţiei. Investiţia şi locurile de muncă trebuie menţinute pe o perioadă de cinci ani de la finalizare şi va fi monitorizată de către Ministerul Finanţelor.