Noul set de reguli, aprobat recent de Parlamentul European, va intra în vigoare în Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2021.

Începând cu anul 2021, mai multe reguli pentru controlul şi certificarea produselor bio vor intra în vigoare în UE, după ce acestea au fost aprobate de către deputaţii europeni. Grupul IFOAM-EU, care reunește diferiţi actori de-a lungul lanţului de producţie bio, a estimat într-un comunicat de presă că “au mai rămas de clarificat mai multe puncte” pentru a fi siguri că noile reglementări vor fi aplicate în mod curent de-a lungul tuturor elementelor lanţului de producţie bio. Potrivit acestui grup, agricultura bio ocupa în anul 2016 aproximativ 6,7% din terenurile agricole europene, iar vânzările de produse bio au atins 30,7 miliarde euro, cu un ritm de creştere anuală de 12%. Industria alimementelor organice este una dintre puținele povești economice pozitive a cererii în creștere pentru alimente durabile, cu o piață care satisface așteptările consumatorilor și ale comunității pentru alimente de înaltă calitate, care protejează și îmbunătățește starea mediului înconjurător. Această industrie oferă, de asemenea, soluții care ajută la îndeplinirea priorităților politice ale UE în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, mediul și dezvoltarea economică durabilă. Pachetul de reglementări se referă cu precădere la întărirea controalelor din lanţul de aprovizionare a produselor bio, pentru asigurarea unor norme de calitate cât mai ridicate. Mai exact, produsele importate din exteriorul spaţiului intracomunitar vor fi controlate temeinic, pentru a se verifica dacă sunt conforme cu normele europene. Acest acord vizează atât întărirea controalelor de-a lungul lanţului de aprovizionare, care ar urma să garanteze că produsele bio importate sunt conforme cu normele Uniunii Eutropene, cât şi facilitatea conversiei fermierilor europeni spre bio. Astfel, micii producători vor putea obţine o certificare de grup în ideea de a economisi timp şi bani. În plus, aprovizionarea cu seminţe şi animale ar urma să fie îmbunătăţită. De asemenea, noile reguli stabilesc faptul că fermierii vor fi constrânşi să aplice “un set de noi măsuri pentru a evita contaminarea” cu pesticide sau îngrăşăminte chimice. Punctual, fermierii se vor confrunta cu anumite restricţii privind utilizarea de îngrăşăminte chimice sau pesticide, iar în cazul în care această condiţie nu va fi respectată, fermierii pot pierde certificarea bio, conform hotărârii Parlamentului European. Reamintim că, potrivit legii, produsele organice sunt acele produse realizate fără utilizarea substanţelor chimice, fără intervenții genetice şi în armonie cu natura şi mediul înconjurător. În mod uzual, se numesc produse bio/organice/ecologice acele produse certificate în acest sens de un organism de certificare. Din punct de vedere legal, certificarea organică este procesul de certificare a produselor agricole sau a altor tipuri de produse care au legătura cu domeniul agricol. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un produs pentru a fi certificat organic diferă de la o ţară la alta, însă există un set comun de reguli generale în toată lumea. Astfel: este interzisă, cu mici excepţii, utilizarea substanţelor chimice artificiale (fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari); este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic; este interzisă utilizarea iradierilor; pământul utilizat trebuie să fie ferit de substanţe chimice timp de mai mulţi ani înainte de a începe producţia organică; producătorii certificaţi trebuie să ţină o evidenţă scrisă a operaţiunilor de zi cu zi; oricând pot avea loc inspecţii neanunţate ale organismelor de certificare sau ale autorităţilor. De precizat, în încheiere, că până în prezent nu a fost stabilit un prag acceptabil de pesticide care pot fi folosite în agricultura bio, iar acest aspect depinde de legislaţia existentă în fiecare stat membru.