După Kaufland și Lidl, protecția consumatorilor a luat la puricat Selgros și Mega Image. La Selgros au aplicat 6 amenzi în valoare de 55 de mii de lei iar la Mega Image, 25 de amenzi în valoare de 420 de mii de lei.

 

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor (CJPC Bihor) a început anul în forță controlând, în prima lună, punctul de lucru din Oradea al SC Selgros Cash&Carry SRL și lanțul de supermarketuri Mega Image (9 unități - 7 magazine Mega Image si două depozite logistice).

La SC Selgros Cash&Carry SRL Oradea comisarii au găsit legume și fructe nesortate, cu puncte de mucegai, (depreciate), spații frigorifice cu resturi de ambalaje, praf, mâzgă și rugină în zona de sub blatul de jos, ⁠produse cu ambalaje deteriorate și rupte, produse cu depuneri masive de zăpadă în interior, deformări (cu suspiciunea rezonabilă de întrerupere a lanțului frigorific), ⁠produse neprotejate de arsurile de frig. În zona de producție preparate din carne exista praf, mâzgă, mucegai în colțuri, exfolieri ale pavimentului, praf în sistemul de ventilație. S-a mai constatat și ⁠lipsa unei evidențe privind producția de produse de patiserie coapte în unitate, care să permită stabilirea cantității coapte în ziua în curs. Echipamentele utilizate în zona de coacere aveau depuneri de rugină și resturi alimentare. Au fost aplicate 6 amenzi în valoare de 56 de mii de lei și dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor pentru agregatele frigorifice și echipamente neigienizate și oprire definitivă a unor produse în valoare de 16.200 de lei.

 

Practici comerciale incorecte la Mega Image

 

În a doua jumătate a lunii ianuarie CJPC Bihor a verificat modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, în magazinele lanțului de supermarketuri Mega Image.

Pentru neregulile constatate comisarii CJPC Bihor au aplicat 25 de amenzi contravenționale  în valoare totală de 420 de mii de lei, 6 avertismente, oprirea definitivă de la comercializare a unor produse alimentare neconforme, în valoare de aproximativ 9.500 de lei, oprirea temporară de la comercializare a unor produse în valoare de circa 10 mii de lei și oprirea temporară a spațiilor frigorifice care necesitau igienizare.

Comisarii au descoperit, în timpul controalelor, utilizarea unor practici comerciale incorecte (acțiune înșelătoare prin neconcordanţa preţurilor de la raft cu cele din sistemul informatic al caselor de marcat), neconcordanța dintre informațiile privind țara de origine la raft și pe eticheta produselor – fructe preambalate și produse comercializate la pachete 5+1 fără a exista la vânzare produsul individual pentru a se putea verifica avantajul prețului pachetului. Au mai fost descoperite produse având data durabilităţii minimale stabilită de producător depăşită sau pentru care nu se poate stabili încadrarea în acest termen, comercializarea unor legume și fructe, depreciate calitativ, cu modificari organoleptice, puncte de mucegai, care nu corespund categoriei de calitate declarate, de calibre diferite, fără informarea privind tratamentul cu imazalil și prezenţa la comercializare a produselor congelate cu arsură de frig, cu prezenţa masivă a gheţii şi zăpezii în interiorul ambalajului, ridicându-se  suspiciunea rezonabilă a întreruperii lanţului frigorific. În unele cazuri, condițiile de păstrare și expunere erau neconforme: spaţii frigorifice insalubre, cu resturi alimentare, praf, impurităţi, pardoseală poroasă cu zone de exfoliere, cărucioare și izoterme murdare cu zone de praf, produse cu informare incompletă, fără elemente de identificare şi caracterizare complete şi corecte sau netraduse în limba română și jucării fără informația privind vârsta recomandată pentru utilizator, fără avertismentele specifice.

„Comisarii CJPC Bihor vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare”, se afirmă într-un comunicat semnat de  comisarul șef adjunct, Giani Cătălin Bura.