Actele administrative fiscale ce sunt afectate de o gravă şi evidentă greşeală ar putea fi declarate nule, se menţionează în Noul Cod de procedură fiscală, aflat în dezbatere publică.

Proiectul de lege privind Noul Cod de procedura fiscală, aflat în dezbatere publică, introduce şi noi situaţii ce pot atrage nulitatea actului administrativ şi care nu se regăsesc în legislaţia in vigoare. Mai exact, dispoziţiile prevăd că actul administrativ fiscal ar putea fi nul în oricare din următoarele situaţii: este emis cu încălcarea normelor de competenţă; nu cuprinde unul dintre elementele acestuia referitoare la numele, numele şi prenumele ori denumirea contribuabilului/plătitorului, a obiectului actului administrativ sau a semnăturii persoanei împuternicite a unităţii fiscale; este afectat de o gravă şi evidentă eroare atunci când cauzele care au stat la baza emiterii acestuia sunt atât de viciate încât daca acestea ar fi fost înlăturate anterior, sau concomitent emiterii actului, ar fi determinat neemiterea sa; nu precizează unitatea fiscală emitentă. Conform expunerii de motive, situaţii de acte afectate de o gravă şi evidentă greşeală pot fi: decizie de impunere emisă pe numele unei persoane care, potrivit legii, nu are statut de contribuabil; decizii de calcul accesorii emise eronat, adică nu există obligaţia fiscală principală; decizie de impunere emisă pe numele unei societăţi radiate din registrul comerţului.

Potrivit expunerii de motive, cazurile de nulitate a actului administrativ fiscal sunt insuficient reglementate. Articolul 46 din Codul de procedură fiscală prevede că actul administrativ fiscal devine nul doar în cazul în care lipseşte unul dintre elementele documentului, referitoare la numele, prenumele şi calitatea persoanei împuternicite a unităţii fiscale, numele şi prenumele ori denumirea contribuabilului, a obiectului actului administrativ sau a semnăturii persoanei împuternicite a unităţii fiscale. Atenţie! Noul Cod de procedură fiscală nu se aplică momentan, ci se află în dezbatere publică, în stadiul de Proiect de lege, şi poate fi consultat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Reamintim că sistemul fiscal din România urmează să fie modificat major, odată cu rescrierea şi republicarea pilonilor legislativi care îl reglementează: Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, proiectele noilor coduri, publicate în dezbatere publică, aducând schimbări importante în fiscalitate.