ANAF: Aplicarea sistemului de plată a TVA la încasare
Categorii de contribuabili
Codul fiscal prevede ca, de la 1 ianuarie 2013, aplicarea obligatorie a noului sistem de TVA cade în sarcina a două categorii de contribuabili. O primă categorie este cea a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care au sediul activităţii economice în România, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei. Cifra de afaceri este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere, precum şi a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, realizate în cursul unui an calendaristic. Cea de-a doua categorie obligată la noul sistem de aplicare a TVA este cea a persoanelor imnpozabile, cu sediul activităţii economice în România care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent, situaţie în care aplicarea sistemului se face începând cu data înregistrării lor în scopuri de TVA.
Notificare obligatorie
Categoriile de contribuabili care trebuie să aplice sistemul TVA la încasare au obligaţia să depună la Fisc, până la data de 25 ianuarie, inclusiv, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei. În situaţia în care această notificare nu este depusă, contribuabilii vor fi înregistraţi din oficiu de unităţile fiscale competente pentru a aplica sistemul de plată TVA la încasare. Potrivit noilor reglementări, pentru aplicarea sistemului în 2013, cifra de afaceri luată în considerare va fi cea obţinută în perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012, iar notificarea către ANAF trebuie depusă până la data de 25 octombrie 2012. Totodată, Fiscul va înfiinţa un Registru al persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, document public, afişat pe site-ul ANAF.
Metoda de calcul a TVA
Pentru determinarea taxei aferente încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, care devine exigibilă la încasare, fiecare încasare totală sau parţială se consideră că include şi taxa aferentă aplicându-se următorul mecanism de calcul pentru determinarea sumei taxei, respectiv 24 x 100/124, în cazul cotei standard, şi 9 x 100/109 ori 5 x 100/105, în cazul cotelor reduse. Dacă elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operaţiuni, alta decât importul de bunuri, se exprimă în valută, cursul de schimb care se aplică este ultimul curs de schimb comunicat de BNR sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeană (BCE), respectiv cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectuează decontările valabil, în cazul operaţiunilor suspuse sistemului TVA la încasare, la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operaţiunea în cauză dacă nu ar fi fost supusă sistemului TVA la încasare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.