ANAF: De azi, 1 august, în vigoare, trecerea de la impozit specific la impozit micro
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) informează că Legea nr.177/ 2017, publicată în Monitorul Oficial al României nr.584/ 21 iulie a.c. se aplică începând cu această lună.
Concret, începând cu data de 1 august 2017, firmele care desfăşoară activităţi în HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) şi au avut în anul 2016 afaceri cuprinse între 100.001 şi 500.000 euro vor trebui să aplice impozitul “micro”, chiar dacă desfăşoară efectiv activităţi vizate de impozitul specific. Altfel spus, regimul “micro” de impozitare (unde sunt aplicate cote de 1% sau 3% - în funcţie de existenţa - sau nu - a angajaţilor) va avea întâietate în faţa impozitului specific. Contribuabilii vizaţi de această modificare vor fi obligaţi să achite, până la data de 25 august 2017, impozitul specific aferent perioadei ianuarie - iulie 2017, fără a mai exista obligaţia declarării şi plăţii impozitului specific aferent primului semestru din an. Firmele vizate de modificare vor depune Formularul 100 - “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” până la 25 august 2017, în care vor declara impozitul specific aferent perioadei 1 ianuarie - 31 iulie 2017.
Reamintim că, conform legii, pentru a fi încadrată ca microîntreprindere, o firmă trebuie să respecte mai multe condiții la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. Potrivit Codului fiscal, acestea sunt următoarele: a realizat venituri, altele decât cele obținute din activități în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, în domeniul pieței de capital, în domeniul jocurilor de noroc sau din activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere și gazelor naturale; a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale; a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro; capitalul social este deținut de persoane; nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în Registrul comerțului sau la instanțele judecătorești. Astfel, firmele din
Astfel, vor exista numeroşi contribuabili din industria hotelieră, restaurante şi alimentaţie publică care vor plăti în 2017 atât impozit specific, pentru primele 7 luni ale anului, cât şi impozit pe veniturile micro, pentru restul anului. Însă, va exista şi o a treia categorie de firme, întrucât Normele de aplicare la Legea impozitului specific au stabilit că firmele vizate de aplicarea impozitului specific, care desfăşoară însă şi alte activităţi trebuie să plătească un impozit mixt, plătind concomitent atât impozit specific pentru veniturile din activităţile corespunzătoare celor 8 clase CAEN prevăzute de Legea nr.170/ 2016, cât şi impozit pe profit - pentru veniturile din celelalte activități.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.