Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) reaminteşte contribuabililor plătitori de taxă pe valoarea adăugată (TVA) că, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 16/2013, există câteva categorii de operaţiuni care sunt supuse măsurilor de simplificare.

Categorii de operaţiuni

Măsurile de simplificare sunt valabile pentru livrarea de: deşeuri feroase şi neferoase, rebuturi feroase şi neferoase, inclusiv livrarea de produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora; reziduuri şi alte materiale reciclabile alcătuite din metale feroase şi neferoase, aliajele acestora, zgură, cenuşă şi reziduuri industriale ce conţin metale sau aliajele lor; deşeuri de materiale reciclabile şi materiale reciclabile uzate constând în hârtie, carton, material textil, cabluri, cauciuc, plastic, cioburi de sticlă şi sticlă; materialele de mai sus, după prelucrarea/transformarea acestora prin operaţiuni de curăţare, polizare, selecţie, tăiere, fragmentare, presare sau turnare în lingouri, inclusiv a lingourilor de metale neferoase pentru obţinerea cărora s-au adăugat alte elemente de aliere; livrarea de masă lemnoasă şi materiale lemnoase; livrarea de cereale şi plante tehnice; transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră; livrarea de energie electrică către un comerciant persoană impozabilă, respectiv persoana impozabilă a cărei activitate principală, în ceea ce priveşte cumpărările de gaz, de energie electrică şi de energie termică sau agent frigorific, o reprezintă revânzarea de astfel de produse şi al cărei consum propriu de astfel de produse este neglijabil. Important! Condiţia obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal.

Alte precizări

În cazul livrărilor de bunuri prevăzute mai sus inclusiv pentru avansurile încasate, furnizorii emit facturi fără taxă şi înscriu în aceste facturi o menţiune referitoare la faptul că au aplicat taxarea inversă. Taxa se calculează de către beneficiar şi se înscrie în facturi şi în jurnalul pentru cumpărări, fiind preluată atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă. Colectarea TVA la nivelul taxei deductibile este asimilată cu plata taxei către furnizor/prestator. În cazul neaplicării taxării inverse prevăzute de lege, Fiscul va dispune măsuri pentru obligarea furnizorilor/prestatorilor şi a beneficiarilor la corectarea operaţiunilor şi aplicarea taxării inverse. În cadrul inspecţiei fiscale la beneficiarii operaţiunilor, unitatea fiscală va avea în vedere că beneficiarul avea obligaţia să colecteze TVA la momentul exigibilităţii operaţiunii, concomitent cu exercitarea dreptului de deducere. În cazul în care, în cadrul inspecţiei fiscale la beneficiarii operaţiunilor, Fiscul stabileşte că beneficiarul nu a colectat TVA la momentul exigibilităţii operaţiunii, concomitent cu exercitarea dreptului de deducere, obligând beneficiarul la plata acestei sume în baza actului administrativ emis de autoritatea fiscală competentă, furnizorii pot emite facturi de corecţie cu semnul minus (conform art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal) în vederea regularizării taxei şi restituirii acesteia către beneficiari. Atenţie! Potrivit OG nr. 16/2013, termenul până la care se aplică taxarea inversă pentru livrarea de cereale şi plante tehnice, de energie electrică către un comerciant persoană impozabilă, transferul de certificate verzi se prelungeşte până la 31 decembrie 2018 inclusiv.