ANAF: Modificări la noul Cod de procedură fiscală
Potrivit noului Cod de procedură fiscală, publicat în Monitorul Oficial şi care intră în vigoare din 1 ianuarie 2016, în cazul persoanelor juridice care nu sunt contribuabili mijlocii si mari, sancţiunile pentru unele contravenţii vor fi mai reduse.
Nivelul penalităţilor
Astfel, penalitatea de nedeclarare pentru obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de entitate şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere este de 0,08/zi. De asemenea, penalitatea de întârziere scade de la 0,02% la 0,01%/zi de întârziere iar - penalitatea de nedeclarare nu elimină obligaţia de plata a dobânzilor, ci doar a penalităţii de întârziere. Totodată, dobânda scade de la 0,03% la 0,02%/zi de întârziere şi se va aplica doar penalitatea de nedeclarare, dacă obligaţiile fiscale principale sunt stabilite de Fisc ca urmare a nedepunerii declaraţiei de impunere. Nu se mai impune şi sancţiunea contravenţională pentru nedepunerea declaraţiei. În cazul obligaţiilor datorate şi neachitate bugetelor locale se datorează majorări de întârziere, nivelul acestora scăzând de la 2% la 1%/lună sau fracţiune de lună.
Soluţionarea cererilor - în 2, 4, 6 luni
Noul Cod de procedură fiscală introduce introduce principiul "in dubio contra fiscum", conform căruia, dacă după aplicarea regulilor de interpretare, prevederile legislaţiei fiscale rămân neclare, acestea se interpretează în favoarea contribuabilului, dar termene de 2, 4 sau 6 luni pentru solutionarea cererilor contribuabililor, care se aplică inclusiv rambursărilor de TVA. Codul extinde, totodată, situaţiile în care un contribuabil poate fi declarat inactiv, ceea ce înseamnă că îi sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivităţii, respectiv nu pot fi deduse cheltuielile şi TVA aferentă achiziţiilor şi modifică termenul de prescripţie care începe să curgă de la data de 1 iulie (în loc de 1 ianuarie) a anului următor celui pentru care se datorează obligaţia fiscală, ceea ce duce la o extindere a perioadei în care organul fiscal poate efectua o inspecţie fiscală.
Amenzi reduse la nedepunerea declaraţiilor
În ceea ce priveşte amenzile, cele aplicabile persoanelor juridice care nu se încadreaza in categoria contribuabililor mijlocii si mari vor fi la nivelul celor aplicabile persoanelor fizice pentru majoritatea contraventiilor. Concret, nedepunerea declaratiilor fiscale va fi sancţionată astfel: pentru contribuabilii mijlocii şi mari, amenda va fi între 1.000 lei şi 5.000 lei, iar pentru persoane fizice şi alte persoane juridice - amenda va fi între 500 lei şi 1.000 lei. În ceea ce priveşte certificatul de atestare fiscală, acesta se va emite în maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, faţă de 5 zile lucrătoare cât se prevedea anterior. În fine, au fost modificate tarifele de emitere a Soluţiilor fiscale individuale anticipate de la echivalentul în lei al sumei de 1.000 de euro, la cursul comunicat de BNR în ziua efectuării plăţii. Astfel: tarif de 5.000 euro, la cursul comunicat de BNR pentru ziua efectuării plăţii - pentru contribuabilii mari; tarif de 3.000 euro, la cursul comunicat de BNR pentru ziua efectuarii platii - pentru celelalte categorii de contribuabili/plătitori.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.