ANAF: Noutăţi privind faptele ce se înscriu în cazierul fiscal
Certificatul de cazier fiscal (Formular 504) este documentul emis de către ANAF la cererea contribuabilului (persoană fizică/juridică) prin care se atestă dacă persoana are sau nu fapte înscrise în cazierul fiscal.
Cazierul fiscal reprezintă un mijloc de evidență și urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile și financiare de către contribuabili, în care se ține evidența persoanelor fizice, juridice și a entităților fără personalitate juridică care au săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale și de cele care privesc disciplina financiară. Eliberarea cazierului fiscal se poate face de către orice unitate fiscală competentă în eliberarea certificatului de cazier fiscal, indiferent de domiciliul contribuabilului, măsură care are în vedere creşterea gradului de accesibilitate al serviciilor oferite de Fisc. Certificatul de cazier fiscal: este gratuit, pentru eliberarea certificatului nu se percepe nicio taxă; se eliberează numai la cererea scrisă a contribuabililor sau a reprezentanţilor acestora, depusă la unitatea fiscală competentă; eliberarea se face de îndată, personal contribuabilului sau reprezentantului, sub semnătură, cu condiţia prezentării actului de identitate şi a împuternicirii, după caz; este valabil 30 de zile de la data emiterii şi numai în scopul pentru care a fost eliberat.
Printre noutăţile aduse de HG nr. 1000/2015 se numără exceptarea de la înscrierea în cazierul fiscal faptele sancţionate contravenţional cu avertisment. Concret, datorită faptului că legislația care sancționează încălcarea disciplinei fiscale, contabile și financiare a suferit o serie de modificări, au fost introduse unele fapte noi față de cele care se regăseau în HG nr. 31/2003, a căror săvârșire reflectă un comportament fiscal inadecvat, dar au fost, în același timp, și eliminate o serie de fapte, întrucât actele normative sau unele articole din actele normative care prevedeau și sancționau faptele au fost abrogate între timp. Astfel, printre modificările apărute se numără introducerea în anexă a faptelor care, de la 1 ianuarie 2016, constituie contravenții sau infracțiuni și se sancționează conform prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi ale Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Anexa ce cuprinde faptele pentru care se înscriu informații în cazierul fiscal al contribuabilului cuprinde, potrivit HG nr. 1000/2015, noi situații pentru care acesta va fi sancționat, în total, tabelul conținând o listă de 318 fapte dintre care 82 de fapte reprezintă infracţiuni şi 236 sunt contravenţii. HG nr. 1000/2015 prevede și eliminarea din categoria situațiilor care constituie infracțiuni potrivit Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare, a faptei privind „reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă”, care era sancționată în trecut cu închisoare de la un an la 3 ani sau amendă. De asemenea, a fost eliminată și fapta privind efectuarea cu știință de înregistrări inexacte, precum și omisiunea cu știință a înregistrărilor în contabilitate, având drept consecință denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum și a elementelor de activ și de pasiv ce se reflectă în bilaţ, care era prevăzută de art. 43 din Legea contabilității nr. 82/1991. De precizat că HG nr. 1000/2015 privind faptele pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal al contribuabililor, potrivit legislaţiei în vigoare, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 977 din 30 decembrie 2015.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.