Regimul de declarare derogatoriu se solicită de contribuabili, prin depunerea unei cereri la unitatea fiscală în a cărei evidenţă fiscală aceştia sunt înregistraţi ca plătitori de impozite, taxe şi contribuţii.

Societăţile comerciale care îşi înregistrează inactivitatea temporară la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) pot opta pentru regimul de declarare derogatoriu. Odată cu cererea se depune dovada înscrierii inactivităţii temporare, respectiv o copie a extrasului de registru emis de către ORC privind starea societăţilor comerciale, referitoare la suspendarea temporară a activităţii acestora. Pot opta pentru regimul derogatoriu şi contribuabilii persoane fizice autorizate potrivit OUG nr. 44/2008 cu modificările şi completările ulterioare sau persoane fizice a căror activitate este organizată şi reglementată prin legi speciale. Odată cu cererea de acordare a regimului de declarare derogatoriu se depune dovada înscrierii inactivităţii temporare la ORC sau la organizaţiile profesionale care au eliberat documentele de funcţionare în baza cărora persoanele respective îşi desfăşoară activitatea, după caz. În caz de inactivitate temporară, Fiscul poate aproba, la cererea contribuabilului, alte termene sau condiţii de depunere a declaraţiilor fiscale, în funcţie de necesităţile administrării obligaţiilor fiscale. Depunerea declaraţiilor fiscale poate fi aprobată pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi. Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, contribuabilii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: să nu desfăşoare niciun fel de activitate; să nu obţină venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare şi/sau alte elemente similare veniturilor; să nu dispună de personal angajat şi să nu plătească venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitului; să figureze, în evidenţa fiscală, cu toate obligaţiile declarative şi de plată îndeplinite; să nu aibă în curs de soluţionare un decont cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor; să nu facă obiectul unei acţiuni de inspecţie fiscală, în curs de derulare; să nu fie înscrişi în lista contribuabililor declaraţi inactivi; inactivitatea temporară să fie înscrisă la ORC atât pentru contribuabilii/plătitorii înfiinţaţi în baza Legii nr. 31/1990 şi PFA conform OUG nr. 44/2008, respectiv înscrierea la organizaţiile profesionale care au eliberat documentele de funcţionare pentru persoanele fizice a căror activitate este organizată şi reglementată prin legi speciale.

Cererea se soluţionează de Fisc în termen de 45 de zile de la data depunerii. Pentru cererile aprobate, decizia va cuprinde atât perioada pentru care regimul de declarare derogatoriu a fost aprobat, cât şi condiţiile în care acesta a fost aprobat. Decizia privind aprobarea/respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu se comunică potrivit art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. Pe perioada de aplicare a regimului de declarare derogatoriu, Fiscul poate face oricând cercetări privind respectarea condiţiilor menţionate mai sus. Obligaţiile de declarare aferente activităţii desfăşurate anterior perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu se menţin.

Şi o ultimă precizare: OPANAF nr. 889/2016 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 203 din 18.03.2016, Partea I.