Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) informează că, în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 54/23 ianuarie, a fost publicată OG nr. 8/2013 prin care au fost aduse o serie de modificări şi completări Codului Fiscal.

Venituri impuse la normă

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din activităţi agricole obţinute individual sau într-o formă de asociere din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală pentru care venitul net se determină la normă de venit, reprezintă valoarea anuală a normei de venit, determinată potrivit prevederilor art. 73, raportată la cele 12 luni ale anului. Plăţile pentru CASS se efectuează în două rate egale: 25 octombrie inclusiv; 15 decembrie inclusiv.

Venituri impuse în sistem real

Baza lunară de calcul a CASS pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură şi veniturile din: activităţi agricole obţinute individual sau într-o formă de asociere din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală; (altele decât cele pentru care sunt stabilite norme) pentru care venitul net se determină în sistem real o reprezintă diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, raportată la cele 12 luni ale anului. Plăţile anticipate pentru CASS se efectuează trimestrial, în 4 rate egale astfel: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Alte categorii de venituri

În cazul persoanelor care realizează numai venituri din: activităţi agricole obţinute individual sau într-o formă de asociere din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit sau în sistem real; venituri din silvicultură şi piscicultură, sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.