Îndrumarea şi asistenta contribuabililor în domeniul fiscal se asigură de către unitatea fiscală în a cărui raza teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului.

Potrivit prevederilor art. 31 alin. 1 din Codul de procedură fiscală, în cazul creanţelor fiscale administrate de Ministerul Economiei şi Finanţelor prin Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală, prin domiciliu fiscal se înţelege: pentru persoanele fizice - adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu; pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere - sediul activităţii sau locul unde se desfăşoară efectiv activitatea principală; pentru persoanele juridice - sediul social sau locul unde se exercită gestiunea administrativă şi conducerea efectivă a afacerilor, în cazul în care acestea nu se realizează la sediul social declarat; pentru asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, sediul acestora sau locul unde se desfăşoară efectiv activitatea principală. Asistenta prin e-mail se acorda prin intermediul portalului ANAF (www.anaf.ro), accesând din pagina principala Asistenta Contribuabili/persoane juridice sau persoane fizice (în funcţie de calitatea contribuabilului)/Asistenta prin e-mail/Formular pentru asistenta prin e-mail.

Potrivit prevederilor Procedurii privind îndrumarea şi asistenţa contribuabililor de către Fisc, pentru a beneficia de asistenţă prin e-mail, contribuabilii vor formula solicitarea în mod clar şi concis şi vor include în mod obligatoriu datele de identificare. Formularul completat cu toate elementele va fi redirecţionat automat către unitatea fiscală în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului, de unde se va primi răspunsul potrivit prevederilor legale. Îndrumarea şi asistenţa oferite contribuabililor NU includ furnizarea de informatii care se încadrează într-una dintre categoriile următoare: informaţii solicitate în perioada în care contribuabilul este supus inspecţiei fiscale şi în legătură cu aceasta; informaţii în legătură cu soluţionarea unor problematici care fac obiectul unor contestaţii formulate împotriva actelor administrative fiscale;  informaţii prin care se sugerează sau se prezintă modalităţi de optimizare a sarcinii fiscale; informaţii care nu intră în sfera de competenţă a ANAF sau care contravin principiului secretului fiscal; informaţii în legătură cu reclamaţiile privind încălcarea prevederilor codurilor de conduită de către personalul angajat în cadrul unităţilor fiscale; informaţiile de interes public solicitate în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare; alte informaţii a căror furnizare este interzisă, conform legislaţiei în vigoare.