Impozitul reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care se fac plata venitului şi reţinerea impozitului.

Categorii de venituri

Pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă au obligația de a calcula, de a reține și de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentând plăți anticipate, din veniturile plătite: venituri din drepturi de proprietate intelectuală; venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent. Reţinerea la sursă a impozitului se stabilește după cum urmează: în cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile si venituri din activitatea de expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară - aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contribuțiile sociale obligatorii reținute la sursă potrivit titlului IX^2 din Codul fiscal; în cazul veniturilor obținute de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, care nu generează o persoană juridică, aplicând cota de impunere prevăzută pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere.

Venituri din activităţi independente

Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual este stabilit în sistem real şi pentru care plătitorii de venituri au obligaţia reţinerii la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate,în conformitate cu art. 52 din Codul fiscal, determină venitul net anual pe baza contabilităţii în partidă simplă. Pentru contribuabilii care desfăşoară o activitate care generează venituri comerciale pentru care venitul net anual este stabilit pe baza normelor de venit, plătitorii de venituri nu au obligaţia reţinerii la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate, cu condiţia prezentării de către contribuabilii respectivi a copiei Formularului 260 "Decizie de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de impozit". Impozitul anticipat se calculează şi se reţine în momentul efectuării plăţii sumelor către beneficiarul venitului.