ANAF: Scutiri care se aplică microentităţilor
Sistemul simplificat de contabilitate a fost inlocuit din 1 ianuarie 2015 cu sistemul european de raportare financiară simplificat. În plus, firmele au fost reclasificate, pe baza regulilor europene, în trei categorii, astfel încât a fost extinsă sfera celor pot aplica noul sistem simplificat.
Ordinul MFP nr. 1802/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014 şi care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, a aprobat Reglementărilee contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate. Documentul a fost adoptat de Guvern în decembrie 2014, odată cu OUG nr. 79/2014 care a modificat Legea contabilităţii nr. 82/1991. Conform unui comunicat al Ministerului Finantelor de la acea dată, prin cele două acte normative au fost transpuse în legislaţia naţională prevederile Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European şi a Consiliului. În funcţie de anumite criterii de mărime, entităţile se grupează în trei categorii, astfel: microentităţi; entităţi mici; entităţi mijlocii şi mari. Microentităţile sunt entităţile care, la data bilanţului, nu depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii: totalul activelor: 350 000 EUR; cifra de afaceri netă: 700 000 EUR; numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 10. Microentităţile nu au obligaţia elaborării notelor explicative la situaţiile financiare anuale. Microentităţile întocmesc bilanţ prescurtat şi cont prescurtat de profit şi pierdere, care să prezinte separat: cifra de afaceri netă; alte venituri; costul materiilor prime şi al consumabilelor; cheltuieli cu personalul; ajustări de valoare; alte cheltuieli; impozite. Atenţie! Microentitatea nu este microintreprinderea definită potrivit Codului fiscal!
Reamintim că prin cifra de afaceri netă se înţeleg sumele obţinute din vânzarea de produse şi prestarea de servicii după deducerea reducerilor comerciale şi a taxei pe valoarea adăugată şi a altor impozite direct legate de cifra de afaceri. Pentru a afla cum se calculează numărul mediu de salariaţi. O entitate analizează permanent, pentru fiecare dată a bilanţului, dacă a depăşit, respectiv a încetat să depăşească criteriile de mărime corespunzătoare. Entitatea schimbă categoria în care se încadrează doar dacă în două exerciţii financiare consecutive depăşeşte sau încetează să depăşească criteriile de mărime. Ca urmare, modificarea criteriilor de mărime nu determină automat încadrarea entităţii într-o nouă categorie. Prin două exerciţii financiare consecutive se înţelege exerciţiul financiar precedent celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale şi exerciţiul financiar curent, pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.