Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) aduce la cunoştinţa contribuabililor că termenul limită de depunere a Frmularului 221 - „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit” pentru anul fiscal 2017 este data de 25 mai 2017.

Obligaţia de depunere a Formularului 221 revine contribuabililor – persoane fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri impozabile din România, din activităţi agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, provenind din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. În situaţia în care activitatea agricolă pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţiile declarative revin asocierii şi trebuie îndeplinite de către asociatul care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice.

Declaraţia se depune la unitatea fiscală competentă până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs şi priveşte suprafeţele cultivate/capetele de animal/familiile de albine deţinute la data declarării.

În cazul contribuabililor/asocierilor fără personalitate juridică care depun cu întârziere declaraţia pentru anul în curs, după data de 25 mai, informaţiile cuprinse în declaraţie vizează suprafeţele cultivate/capetele de animale/familiile de albine deţinute la data de 25 mai.

Contribuabilii/asocierile fără personalitate juridică care au depus declaraţia 221 pot depune o declaraţie rectificativă pentru anul în curs până la data de 25 mai a anului respectiv, în situaţia modificării structurii suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale/numărului de capete de animale/familii de albine.

Modificarea structurii suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale/numărului de capete de animale/familiilor de albine, intervenite după data de 25 mai, nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil. În cazul în care declaraţia depusă nu reflectă suprafeţele cultivate/numărul capetelor de animale/familiilor de albine sau structura acestora la data de 25 mai a anului de impunere, contribuabilul poate depune o declaraţie rectificativă în care va declara elementele de impunere existente la data de 25 mai. Potrivit legii, Formularul 221 se poate depune astfel: prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, prin utilizarea unui certificat digital calificat; în format hârtie, la registratura Fiscului competent; prin poştă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire. Plata impozitului anual şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din activităţi agricole impuse pe baza de norme de venit, conform deciziei de impunere anuale emise de unitatea fiscală competentă, se efectuează în două tranşe egale, după cum urmează: 50% -  până la data de 25 octombrie inclusiv; 50% - până la data de 15 decembrie inclusiv. ANAF reaminteşte contribuabililor că nedepunerea declaraţiei în  termen de persoanele obligate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 de lei la 500 de lei.