ANPM. Înscrierea în Registrul producătorilor de EEE
Producătorii au obligaţia de a se înregistra la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), în Registrul producătorilor de echipamente electrice şi electronice.
Deşeurile de echipamente electrice şi electronice („DEEE”) cum ar fi computerele, televizoarele, frigiderele şi telefoanele mobile sunt o parte din deşeurile cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană. Conform informaţiilor publicate pe site-ul Comisiei Europene, acestea vor depăşi cantitatea de 12 milioane de tone până în 2020. Ca urmare a gestionării defectuoase a deşeurilor electrice şi electronice, la începutul anului 2019, Comisia Europeană a transmis României o scrisoare de notificare oficială cu privire la deficienţele în adoptarea normelor UE privind DEEE, acesta fiind primul pas în cazul începerii procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor.
Dacă România nu ia măsuri în acest sens, Comisia Europeană poate decide să trimită mai departe o notificare către Curtea Europeană de Justiţie şi să impună sancţiuni financiare semnificative. În vederea introducerii pe piaţă a echipamentelor electrice şi electronice (EEE-uri), producătorii au obligaţia de a se înregistra la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), în Registrul producătorilor de echipamente electrice şi electronice. Înregistrarea producătorilor se face în baza următoarelor documente: cererea completată online; informații generale estimate pentru anul pentru care se face înregistrarea;
copie conformă cu originalul a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) sau, după caz, a certificatului de înregistrare în Registrul asociațiilor și fundațiilor la judecătoria în a cărei circumscripție se află filiala asociației sau fundației în cauză; certificatul constatator, în original, eliberat de ONRC cu maximum 15 zile calendaristice înainte de data depunerii documentației; dovada constituirii garanției, pentru producătorii care își îndeplinesc în mod individual obligațiile; producătorii individuali au obligaţia de a transmite dovada solicitării de aprobare a planului de operare, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1.494/846/2016; producătorii care au transferat responsabilitatea gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice - DEEE, trebuie să transmită copia conformă cu originalul a contractului valabil de transfer de responsabilitate către o organizație colectivă constituită potrivit art. 25 alin. (7) din ordonanță, din care să rezulte categoriile de echipamente electrice și electronice - EEE, pentru care s-a transferat responsabilitatea; dovada de achitare a tarifului legal. În termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea documentației complete, ANPM va atribui producătorului numărul de înregistrare, publică informațiile corespunzătoare în Registrul național al producătorilor și informează operatorul economic cu privire la numărul de înregistrare atribuit. În cazul în care documentația depusă nu este completă sau nu cuprinde toate informațiile necesare, ANPM solicită completarea sau clarificarea acesteia, după caz. Numărul de înregistrare este de forma RO - EEE - număr unic - data emiterii și se actualizează anual. Operatorii economici care colectează și tratează DEEE sunt obligați să raporteze online în Registrul național al producătorilor și pe suport hârtie autorității teritoriale pentru protecția mediului din județul pe a cărui rază teritorială funcționează fiecare punct de lucru, până la data de 20 martie a fiecărui an, informațiile prevăzute de lege.
Începând cu data de 1 ianuarie 2020, operatorii economici care introduc pe piaţa naţională echipamente electrice şi electronice vor datora contribuţia de 4 lei/kg, respectiv 20 lei/kg (pentru lămpi), pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de echipamente electrice şi electronice corespunzătoare obligaţiilor anuale de colectare (45%) şi cantităţile efectiv colectate. De la aceeaşi dată, producătorii de EEE-uri vor fi obligaţi să se înregistreze şi în format online în Registrul naţional al producătorilor de EEE-uri. De asemenea, începând cu anul 2021, va mai intra în vigoare şi o altă modificare, este vorba despre creşterea ratei de colectare care va ajunge la 65%.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.