ANSVSA anunţă monitorizarea ingredientelor modificate genetic în alimente
Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, printr-un comunicat, că monitorizează prezenţa organismelor modificate genetic (OMG) în alimente.
Potrivit Agenţiei, principiile de baza ale politicii comunitare in domeniul OMG sunt reprezentate de autorizare, trasabilitate si etichetare. La nivelul Uniunii Europene sunt autorizate pentru utilizarea ca aliment si hrana pentru animale 38 de OMG: soia modificata genetic - 3 tipuri; porumb modificat genetic - 23 tipuri; bumbac modificat genetic - 7 tipuri; rapita modificata genetic - 3 tipuri; sfecla de zahar modificata genetic - 1 tip; cartof modificat genetic - 1 tip. Autorizarea se acordă de către Comisia Europeană, ca urmare a unei opinii ştiinţifice favorabile a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) - instituţie ştiinţifică independentă cu rol principal în evaluarea riscurilor alimentelor asupra sănătăţii umane, sănătăţii animale şi protectiei mediului la nivelul întregii Uniuni Europene. Trebuie menţionat că în procesul de autorizare sunt implicate prin vot toate cele 27 de state membre. De asemenea, pe teritoriul UE sunt autorizate pentru cultivare un tip de porumb modificat genetic şi un tip de cartof (numai utilizare industrială). Sistemul de control oficial al OMG în România este structurat sub forma unei reţele coordonate de ANSVSA, care reuneşte Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Pădurilor (prin Garda Naţională de Mediu) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. În acest sens, există un Protocol de cooperare, încheiat în iulie 2006, atribuţiile tuturor autorităţilor implicate fiind clar delimitate. Obiectivele controalelor desfăşurate de ANSVSA sunt reprezentate de verificarea modului în care operatorii respectă prevederile de trasabilitate şi etichetare a alimentelor şi furajelor modificate genetic, în conformitate cu legislaţia UE, pe întreg lanţul alimentar cu excepţia producţiei primare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.