Producatorii agricoli, crescătorii de bovine, ovine şi caprine, îşi pot valorifica laptele crud sau produsele din lapte (caş, telemea, urdă, brânză) numai în spaţii autorizate sanitar veterinar.

Legea în vigoare sprijină crescătorii de animale care doresc să valorifice producţia primară, sau produsele obţinute prin procesarea producţiei primare, însă cu obligaţia de a solicita DSVSA Judeţeană document de înregistrare pentru vânzare directă sau document de vânzare cu amănuntul, document care stabileşte: codul producătorului, produsele care se valorifică, cantitatea, locul de comercializare  precum şi aria de distribuţie. Această înregistrare este necesară pentru a se putea monitoriza şi controla respectarea normelor şi regulilor de igienă, trasabilitatea şi siguranţa alimentelor, de către toţi crescătorii de animale din judetul respectiv care produc, procesează, depozitează şi comercializează lapte şi produse din lapte, în scopul protejării sănătăţii publice. În condiţile în care crescătorii de animale sunt înregistraţi la DSVSA judeţeană, pentru vânzare cu amănuntul, aceştia pot să comercializeze produsele din lapte la consumatorul final, la alte unităţi autorizate, în pieţe agroalimentare, precum şi cu ocazia expoziţiilor, târgurilor sau alte manifestari organizate de diferite autorităţi sau organizaţii profesionale în cadrul legal. Pentru ca produsele lactate să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor, producătorii individuali au următoarele obligaţii: laptele, materie primă, să fie obţinut de la animale sănatoase, în condiţiile respectării normelor de igienă. De asemenea, producătorul trebuie să deţină: document de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă şi sau vânzare cu amănuntul, eliberat de DSVSA judeţeană; atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole eliberat de primaria din localitate, vizat de asociaţia profesională şi/sau de medicul veterinar oficial, zonal; fişa de sănătate a animalelor vizat de medicul veterinar; carnet de sănătate a producătorului cu viza medicului uman; să respecte condiţiile de igienă privind transportul, depozitarea şi comercializarea acestor produse. Totodatăî, atenţionează ANSVSA trebuie ca: produsele să nu fie contaminate cu diferite impurităţi, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ori improprii pentru produsele respective; produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistenţei; comercializarea produselor din lapte se poate face numai în spaţii care asigură protecţia produselor de contaminare (praf, raze solare, insecte) asigurarea spaţiilor frigorifice şi care sunt autorizate sanitar veterinar; produsele trebuie să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, valabilitatea, înscrise pe o etichetă ataşata pe ambalaj, cutia de plastic sau putină pentru brânzeturi.

De asemenea, ANSVSA reaminteşte populaţiei că trebuie să se protejeze prin: achizitionarea de lapte şi produse lactate, numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, evitând comerţul stradal; verificarea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informaţiilor despre producător, a modului de păstrarea, preparare corectă şi valabilitatea lor; folosirea de ambalaje specifice pentru sortimentul de produs cumpărat, evitând orice posibilitate de contaminare a acestuia; păstrarea alimentelor în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius; asigurarea condiţiilor de protecţie a produselor faţă de insecte sau rozătoare; să apeleze la numărul de telefon al DSVSA din judeţul de origine pentru a sesiza nereguli în domeniul igienei şi a siguranţei alimentelor.