Ţinând cont de temperaturile ridicate peste media specifica zonei geografice anunţate pentru aceasta vară, conducerea ANSVSA atenţionează crescătorii de animale şi operatorii din domeniul alimentar că au obligaţia să asigure animalelor condiţii de protecţie şi bunăstare.


Pentru protecţia sănătăţii animalelor, crescătorii au obligaţia să asigure normele de protecţie şi bunăstare a animalelor şi a păsărilor crescute permanent în adăposturi închise, prin respectarea densităţii, ventilaţiei, temperaturii şi a zooigienei la parametrii optimi. Totodată crescătorii trebuie să asigure hrană în cantităţi mai mici şi în tainuri mai dese, iar apa să fie asigurată la discreţie. Specialiştii veterinari mai recomandă să se evite păşunatul animalelor între orele 10 - 16 când temperaturile sunt toride, să se amenajeze umbrare şi sursă de apă la nivelul necesarului. Se impun, de asemenea, restricţii privind circulaţia animalelor în timpul zilei, dotarea corespunzătoare a  mijloacelor de transport, pentru a asigura confortul animalelor şi evitarea rutelor lungi. Proprietarii de animale mai sunt obligaţi să respecte normele de colectare şi distrugere a cadavrelor de animale şi păsări moarte, precum şi a dejecţiilor rezultate în exploataţiile cu animale. Fermierii sunt rugaţi să colaboreze permanent cu serviciile veterinare, pentru supravegherea stării de sănătate a animalelor şi efectuarea acţiunilor sanitare veterinare obligatorii prevăzute în programul strategic, pentru această perioadă, sau acţiuni de necesitate (acţiuni de supraveghere prin afluirea de probe pentru examene de laborator, vaccinări imunoprofilactice, tratamente antiparazitare, examinarea apei potabile, dezinfecţii, dezinsecţii etc.) De asemenea, ANSVSA recomandă asigurarea spaţiilor frigorifice şi a temperaturilor adecvate pentru toate verigile lanţului alimentar, respectarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport a produselor de origine animala şi non animală pe întreg traseul parcurs de la producere până la consumator, în comformitate cu normele din domeniu, evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală sau vegetală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturile adecvate, precum şi valorificarea unor produse alimentare perisabile în perioada zilei când temperatura atmosferică este în exces. Este interzisă sacrificrea animalelor în alte locuri decât abatoarele autorizate, cât şi al celor neînsoţite de documente sanitare veterinare şi se interzice comercializarea şi punerea în consum a produselor alimentare care nu au fost verificate de serviciile de specialitate. De asemenea, certificarea calităţii şi salubrităţii alimentelor se va asigura numai prin buletine emise în urma examenelor de laborator.