ANSVSA. Prevenirea răspândirii COVID-19 - Siguranța alimentelor - verificări privind respectarea cerinţelor
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) desfășoară activități de control pentru a verifica modalitatea în care cerințele privind siguranța alimentelor sunt respectate, iar operatorii din sectorul alimentar și-au stabilit ghiduri de bune practici.
Pentru o informare corectă și pentru a limita manifestările nejustificate în rândul populației, precum teama și stările de panică generate de suspiciunea că alimentele de origine animală și nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru coronavirus, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vine în sprijinul consumatorilor cu o serie de lămuriri bazate pe date științifice. Astfel, în conformitate cu publicațiile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și a altor instituții la nivel mondial (FAO, OMS) care monitorizează răspândirea coronavirusului, nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului. Reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se aplica la fel ca și până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici din toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piață a unor alimente sigure. De asemenea, respectarea cu strictețe de către personalul lucrător din sectorul alimentar, a bunelor practici de igienă personală elimină posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare pe care le manipulează sau suprafețele din cadrul unității. Practicile utilizate pentru comercializarea alimentelor cum ar fi porționarea, felierea, expunerea spre comercializare, etc. realizate cu respectarea condițiilor de igienă nu constituie un pericol în ceea ce privește posibilitatea de transmitere a coronavirusului.
Operatorii din sectorul alimentar și-au stabilit ghiduri de bune practici, iar ANSVSA desfășoară activități de control pentru a verifica modalitatea în care cerințele privind siguranța alimentelor sunt respectate.
Reamintim că, pe fondul îngrijorării tot mai mari cu privire la răspândirea virusului, Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a precizat recent, printr-un comunicat, că că este puțin probabil ca boala să fie răspândită prin alimente şi că, în prezent, "nu există dovezi că alimentele ar fi o sursă sau o cale de transmitere” a noului coronavirus, COVID-19.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.