ANSVSA: Sacrificarea animalelor din cauza unor boli - Fonduri pentru crescători
Potrivit proiectului de act normativ, pot fi beneficiari persoanele juridice şi persoanele fizice pentru valoarea următoarelor produse de origine animală: lapte, produse din lapte, carne și produse din carne, ouă, material germinativ și embrioni, în cazul apariției sau confirmării bolii, în situația înregistrării de pagube colaterale.
Crescătorii de animale din România sunt despăgubiți la prețul pieței, atât pentru animalele sacrificate, cât și pentru pagubele colaterale, lapte, carne, etc. în cazul în care sacrificarea animalelor s-a făcut din cauza unor boli, anunță Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al instituției. Concret, beneficiază de despăgubiri, potrivit legii, persoanele juridice şi persoanele fizice proprietare de animale, în cazul în care animalele sunt deţinute cu respectarea normelor sanitare veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în registrul agricol şi, după caz, în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, dacă au suferit pagube la suspicionarea sau confirmarea bolii prin aplicarea măsurilor de control specifice ce se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boli transmisibile. Despăgubirile pot fi acordate pentru animalele ucise preventiv în cazul lichidării rapide a focarelor de boli.
Potrivit proiectului de act normativ, pot fi beneficiari persoanele juridice şi persoanele fizice pentru valoarea următoarelor produse de origine animală: lapte, produse din lapte, carne și produse din carne, ouă, material germinativ și embrioni, în cazul apariției sau confirmării bolii, în situația înregistrării de pagube colaterale. Despăgubirile se acordă de Direcția sanitar - veterinară și pentru siguranta alimentelor pe a cărei rază teritorial - administrativă se găsesc animalele sau produsele și subprodusele provenite de la acestea. Despăgubirile se acordă în baza evaluărilor făcute de comisia de evaluare. În cazul lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile, dacă animalele sunt asigurate, despăgubirile se acordă în limita diferenței de preț dintre valoarea asigurată, încasată de proprietarul animalelor, și valoarea de piață a animalelor în momentul uciderii, în cazul în care aceasta din urmă este mai mare. În cazul animalelor pentru care apar probleme de bunăstare sau de altă natură din cauza restricţiilor de mişcare, în condiţiile aplicării măsurilor impuse în cadrul planului de combatere a bolii, se acordă despăgubiri pentru diferența dintre valoarea de piață și valoarea încasată de proprietar în urma valorificării prin sacrificare a animalelor. Actul normativ mai precizează că aceste despăgubiri se acordă în funcţie de specificul fiecărei boli sau fiecărui caz de boală şi de etapa în care autoritatea sanitar - veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a dispus tăierea/uciderea animalului, precum și distrugerea produselor și subproduselor, înregistrate ca pagube colaterale.
De precizat că suma pentru pierderea suferită de proprietar prin tăierea, uciderea sau afectarea în alt fel a animalului, precum și suma pentru pagubele colaterale înregistrate la data la care a avut loc acţiunea de lichidare a focarului de boală, vor fi stabilite de o comisie de evaluare, valoarea de piață la care se acordă despăgubiri fiind stabilită pe baza statisticilor elaborate de MADR, în conformitate cu politicile agricole naționale.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.