Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenţia fermierilor că trebuie să verifice împreună cu reprezentanții primăriei pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să-și dea acordul pentru transmiterea adeverinței.

De asemenea, mai comunică instituţia, înainte de semnarea Cererii unice de plată sector vegetal şi zootehnic trebuie să se verifice încă o dată datele înscrise şi documentaţia depusă. Reamintim că APIA a început Campania de informare a fermierilor cu privire la primirea Cererilor Unice de Plată în anul 2021, sub sloganul: "APIA în sprijinul fermierilor! Experienţă, implicare, profesionalism! Depune Cererea Unică de Plată în perioada 1 Martie - 15 Mai 2021!" Întrucât

Instituţia acordă o deosebită atenţie siguranţei în contextul pandemiei Covid 19, fermierii vor putea să-şi înregistreze Cererile unice de plată în anul 2021 fără a se prezenta la centrele judeţene/locale APIA, în perioada 1 martie - 15 mai 2021. De precizat că s va completa o singură cerere unică de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Fermierii îşi vor actualiza parcelele agricole, elementele ZIE (zone de interes ecologic) şi toate informaţiile din cerere, prin accesarea aplicaţiei IPA Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie). De asemenea, fermierii vor verifica împreună cu reprezentanţii primăriei pe raza căreia deţin terenul, situaţia înscrierii în Registrul agricol a terenului şi îşi vor da acordul pentru transmiterea Adeverinţei la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată şi să fie valabile la data depunerii cererii. Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz. În cazul în care fermierii deţin animale în exploataţie, au obligaţia să se asigure că au fost actualizate datele în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să se adreseze Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru completarea declaraţiei sector zootehnic, înainte de accesarea IPA Online. În continuare, funcţionarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii şi pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii şi declaraţiilor ataşate acesteia. APIA precizează că, înainte de semnarea Cererii unice de plată sector vegetal şi zootehnic, este indicat să se verifice încă o dată datele înscrise şi documentaţia depusă.