Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) precizează că   fermierii sunt excluși de la plata subvențiilor în cazul în care refuză accesul în fermă a reprezentanților instituţiei.

Reamintim că la data de 1 iunie 2019, APIA începe selectarea fermierilor pentru eșantionul de control în teren și prin teledetecție. Potrivit legii, obligațiile fermierilor selectați la control sunt următoarele: să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei; să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de obiectul controlului; să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură. Dacă fermierul nu poate fi prezent la momentul controlului, acesta este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a unei copii de pe buletinul sau cartea de identitate, documente care vor fi anexate dosarului de control. La rândul ei, şi APIA are câteva obligaţii, şi anume: să prezinte scopurile controlului, să facă referire la informaţiile asigurate în timpul informării fermierului cu privire la realizarea controlului (dacă fermierul a fost informat şi este prezent); să solicite fermierului accesul în exploataţie pentru verificarea magaziei, verificarea platformei gunoi de grajd, verificarea utilizării apei pentru irigat, etc; să solicite fermierului, acolo unde este cazul, informaţii şi documente referitoare la control; să execute fotografii digitale pentru a documenta realizarea controlului. APIA nu va accepta contestarea rezultatului controlului efectuat într-o exploatație agricolă, în cazul în care fermierul verificat a semnat pe Raportul de control că este de acord cu rezultatul controlului la faţa locului.

Potrivit normelor în vigoare, contestaţia cu privire la rezultatul controlului efectuat la faţa locului se depune la Centrul Judeţean APIA, în maxim 48 de ore de la data controlului/primirea raportului de control, dar nu mai târziu de data limită a controlului la faţa locului. Reluarea controlului la faţa locului se poate face în maxim 48 de ore de la contestarea acestuia. În cazul în care, data înregistrării controlului/primirii raportului de control coincide cu data limită de efectuare a controlului la faţa locului, respectiv ultima zi, reluarea controlului la faţa locului se face în maxim 24 de ore de la depunerea contestaţiei. Potrivit Legii 146/2018 pentru aprobarea OUG 4/2018 privind modificarea şi completarea OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, publicată anul trecut, pe 22 iunie, în Monitorul Oficial, fermierilor români nu li se retrage plata subvențiilor şi nu li se aplică sancţiuni administrative în baza prevederilor privind plăţile necuvenite şi sancţiunile administrative ca urmare a identificării de diferenţe de amplasament sau de mărime a parcelelor agricole din declaraţiile din cererile de ajutor sau de plată şi/sau în legătură cu cereri de ajutor sau de plată pentru ani anteriori, rezultate în urma înregistrării sistematice sau sporadice a imobilelor potrivit dispoziţiilor din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Suspendarea nejustificată a plăţilor către fermierii din cadrul schemelor de plăţi directe şi a ajutorului naţional tranzitoriu, pentru motive neimputabile acestora, raportate la legislaţia naţională şi europeană, constituie contravenţie şi se sancţionează cu imputarea sumelor respective persoanelor din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură care au efectuat controlul. Fermierii vor fi notificaţi de APIA cu 14 zile înainte de control, iar în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, cu 48 de ore înainte, în vederea pregătirii documentelor necesare controlului. Potrivit calendarului stabilit de ministrul agriculturii, între 1 iunie - 1 iulie 2019, APIA va efectua controlul administrativ, inclusiv control preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor, iar din 2 iulie 2019 demarează controlul în teren.