Băile Felix: A fost adoptată Strategia silvicultorilor europeni pentru salvarea pădurilor
În organizarea Confederației Sindicatelor Consilva și Consiliul Silvicultorilor Europeni, silvicultori din țară și din străinătate participă în aceste zile, la Manifestările Internaționale ale Silvicultorilor. Programul evenimentului a cuprins o întâlnire a board-ului Consiliului Silvicultorilor Europeni și a Grupului de consultanță al Experților Forestieri din Europa cu specialiști silvici din România, Ungaria, Polonia, Bosnia-Herțegovina, Ucraina, Republica Moldova și Turcia în vederea prezentării strategiei europene în domeniu pe perioada 2014-2019. Practic, această manifestare reprezintă un bun prilej de întâlnire a sindicaliștilor români - circa 300 din toată țara, cu alți 40 din şapte țări, dar şi de discuţii privind adaptarea legislaţiei la cea europeană, dar şi fenomenul dureros al distrugerii pădurilor. În cadrul manifestărilor sunt cuprinse, însă, şi alte acțiuni - este vorba despre vernisajul Expoziției foto "Bihorul pitoresc", lansarea Almanahului Pădurilor 2015 de către prof. dr. ing. Ioan Milescu și ec. Mircea Nădășan, Competiția sportivă internațională Cupa Consilva, Competiția sportivă internațională Cupa Consilva (probe sportive: fotbal, șah, tenis de masă, darts, whist, table) şi, evident Ceremonia de premiere a câstigătorilor Competiției sportive internaționale Cupa Consilva (probe sportive: fotbal, șah, tenis de masă, darts, whist, table).
Ieri, cu prilejul deschiderii oficiale a manifestărilor, au luat cuvântul reprezentanți ai Guvernului României, Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, Confederației Meridian, Confederației Consilva, Consiliului Silvicultorilor Europeni, Grupului de Consultanță al Experților Forestieri din Europa, conducătorii delegațiilor din străinătate. Totodată, a avut loc întâlnirea Board-ului Consiliului Silvicultorilor Europeni (C.E.F.), a Grupului de Consultanță al Experților Forestieri din Europa (A.G.F.E.E.) și a Consiliului de Conducere al Confederației Consilva cu reprezentanţi ai Guvernului României, Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură și Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, tema de bază fiind "Elaborarea strategiei CEF pe perioada 2014-2019 și stabilirea Programului de actiuni CEF si AGFEE pentru perioada septembrie 2014 - septembrie 2015". Soluţia oferită de specialiştii silvicultori pentru salvarea, menţinerea şi gospodărirea pădurilor este aplicarea obligatorie, de către toate ţările europene, a managentului forestier durabil, luându-se în considerare, unitar şi în egală măsură, cele trei funcţii ale pădurii: economică, ecologică şi cea socială. "Silvicultorii europeni atenţionează că în ţările unde nu se aplică managementul forestier durabil apare fenomenul de distrugere a acestora. Stoparea fenomenului de distrugere a pădurilor şi crearea de păduri pentru generaţiile actuale şi viitoare se poate face numai prin intervenţia statului care poate să creeze cadrul legislativ favorabil pădurilor şi să suţină financiar apărarea pădurilor şi aplicarea managementului forestier durabil prin înfiinţarea de structuri cu personal silvic" - a precizat dl Marian Stoicescu, preşedinte al Confederaţiei Consilva, vice-preşedinte al Consiliului Silvicultorilor Europeni, preşedinte al grupului de Consultanţă al Experţilor Forestieri din Europa.
Precizăm, în încheiere, că soluţia Consiliului Silvicultorilor Europeni pentru salvarea pădurilor prin aplicarea unui management forestier durabil în toate pădurile urmează să fie prezentată instituţiilor Uniunii Europene, Forest Europe şi tuturor ţărilor europene unde se constată fenomenul de distrugere a pădurilor
Comentarii