Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bihor a anunţat că şase instituții de învățământ cu profil agricol din Bihor (din Valea lui Mihai, Borș, Salonta, Marghita, Vadu Crişului şi Cadea) sunt pe lista celor care pot primi bani nerambursabili.

„Agricultura este un domeniu de viitor pentru România. Într-o Europă care investește din ce în ce mai mult în ferme de familie, în conservarea biodiversității, în venituri echitabile pentru fermieri, România cu fermele ei mici și multe, cu diversitatea peisajelor, cu potențialul pentru agricultura ecologică este foarte bine situată să-și îmbunătățească competitivitatea agricolă și să crească importanța acestui sector în ansamblul economiei”, se menţionează într-un comunicat de presă al OJFIR Bihor.

Cunoscând deficitul de personal din sectorul agricol, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României s-a propus consolidarea instituțiilor de învățământ cu profil agricol, astfel încât viitori elevi să poată învăța, să se poată instrui, în condiții cât mai bune, adaptate la noile tehnologii, folosite azi în agricultură.

„Agricultura are nevoie de fermieri educați și capabili să ducă cu adevărat acest sector în secolul 21. Astfel, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României a fost aprobat apelul de proiecte cu titlul „Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil preponderant agricol”, finanțat prin Investiția 7 - Transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare în ceea ce privește partea de investiții pentru dezvoltarea/modernizarea infrastructurii acestora/Reforma 4 - Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior. Din județul Bihor sunt elegibile pentru a primi finanțare șase insituții de învățământ. Acestea sunt: Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai, Liceul Tehnologic Agroindustrial „Tamasi Aron” Borș, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crișului și Liceul Tehnologic nr.1 Cadea”, precizează Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor.

Conform Ghidului solicitantului, alocarea financiară pentru această intervenție va fi de aproximativ 43 de milioane de euro, valoare eligibilă din PNRR. Ținta asumată prin PNRR pentru această linie de finanțare este de minimum 57 de licee agricole care vor beneficia de sprijin financiar nerambursabil.

Beneficiari eligibili ai finanțării nerambursabile sunt unitățile de învățământ liceal tehnologic, cu peste 10% clase cu profil agricol, căreia i-a fost aprobată Cererea de finanțare depusă în cadrul prezentului apel de proiecte și care a încheiat Contract de finanțare cu AFIR, beneficiarii finali fiind elevii înscriși în unitățile de învățământ eligibile.

Unitățile de învățământ liceal tehnologic eligibile, cu profil agricol, vor putea beneficia de sprijin pentru lucrări de construcții noi sau de modernizarea infrastructurii, respectiv de eficientizare energetică a celor deja existente.

Investiții eligibile sunt: achiziția de animale și materiale biologice, în scop didactic, în funcție de profilul fiecărui liceu, achiziția de utilaje agricole și echipamente, atât pentru întreținerea fermelor didactice cât și pentru obținerea de către elevi a  carnetelor necesare conduceri acestora.

Prin această intervenție se finanțază atât construirea cât și renovarea spațiilor care au ca destinație desfășurarea activităților didactice teoretice și/sau practice, a spațiilor care au destinația de microferme didactice cu profil vegetal, zootehnic sau de mică industrie alimentară, a spațiilor care au ca destinație funcționarea laboratorului de informatică dar și a spațiilor destinate cantinelor și a căminelor școlare.

Valoarea maximă eligibilă a bugetului unui proiect este echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro fără TVA. Proiectele se depun exclusiv online.