În primul an de activitate, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu şi-a depăşit planul la inspecţii şi amenzi. Prim-comisarul Călin Mocan a prezentat ieri primul bilanţ de activitate al instituţiei care a început să funcţioneze anul trecut. La capitolul neajunsuri, Comisariatul Judeţean are menţionat deficit de personal, sediu neamenajat şi prea puţine maşini de serviciu.

Pornind de la o structură de 10 comisari, un referent şi un director coordonator adjunct la începutul lui 2010, s-a reuşit obţinerea a încă şase posturi, datorită complexităţii obiectivelor aflate pe teritoriul judeţului (peste 1.600 de obiective, din care aproape 1.000 în categorie de risc superioară). Astfel, structura de personal este formată acum din primul-comisar, trei inspectori şi 14 comisari. „O durere a noastră o reprezintă faptul că parcul auto este insuficient, avem doar trei maşini de serviciu la 14 comisari şi este foarte greu să ne organizăm deplasările pe teren, asta în condiţiile în care există instituţii care au excedent de vehicule", a spus ieri prim-comisarul Călin Mocan. O altă problemă rezolvată pe jumătate este cea a spaţiului, Consiliul Judeţean Bihor atribuind instituţiei un corp de clădire pe strada Armatei Române, dar neamenajat, iar de la Ministerul Mediului nu sunt şanse să se primească bani pentru renovare, cel puţin în viitorul apropiat. „Sper totuşi să nu fie şi anul acesta o situaţie economică atât de grea şi în 2012 să ne putem muta în noul sediu", speră Mocan, care spune că împreună cu comisarii de mediu ocupă cu chirie patru încăperi în clădirea Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor.

Plan realizat la inspecţii

Instituţia îşi planifică la început de an un desfăşurător al acţiunilor, cifrele finale fiind prezentate de Mocan. Astfel, inspecţii planificate au fost 285 la 204 obiective, toate fiind realizate, iar planul de inspecţii neplanificate a fost depăşit. Asta înseamnă că toţi comisarii de mediu au făcut mai multe inspecţii neprevăzute decât s-au aşteptat la începutul anului trecut. Pe tipul de inspecţii neplanificate, s-au realizat controale pentru respectarea condiţiilor impuse în autorizaţiile pentru construcţii sau activităţi noi, 82 la număr (faţă de 15 propuse); autosesizări au fost 72 (faţă de 15 propuse), iar pentru identificarea de obiective noi au fost 60 de inspecţii (tot faţă de 15 propuse). Inspecţii pentru rezolvarea reclamaţiilor au fost 106, faţă de 80 câte şi-au propus comisarii. „Anul trecut a fost şi un fel de vrie legată de mirosul deranjant din Rogerius şi Ioşia. Ce este ciudat e că au venit să depună reclamaţii câtre patru-cinci persoane care locuiau în aceeaşi scară de bloc", a spus Mocan. La capitolul accidente sau incidente de mediu Bihorul a fost ferit de astfel de evenimente, o posibilă astfel de situaţie fiind evitată zilele trecute la mina Băiţa. Amenzile acordate de comisarii de mediu au curs gârlă, Comiariatul Judeţean fiind pe primul loc în cadrul Comisariatului Regional Cluj în privinţa numărului şi cuantumului amenzilor. Astfel, au fost aplicate 141 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.942.200 lei, au fost date 21 de avertismente şi a fost întocmită o sesizare penală.

Probleme penale la Beiuş

Plângerea penală a fost întocmită pentru Edilul Beiuş, gestionarul haldei de gunoi din municipiu. Sesizarea penală a fost întocmită deoarece societatea de gospodărire comunală primise, în urma unui act de control, dispoziţia de a-şi suspenda activitatea, lucru care nu a fost respectat. Cazul se află în soluţionare pe rolul instanţelor.  Prim-comisarul Călin Mocan a spus că oraşele Beiuş, Ştei, Marghita şi Aleşd aveau obligaţia de a-şi închide gropile de gunoi până în 2009, respectiv 2010, lucru care la Beiuş, Ştei şi Marghita nu s-a realizat. Dacă la Aleşd s-a reuşit aducerea unei staţii de selectare a gunoiului, în Valea lui Mihai şi Salonta gropile de gunoi funcţionează ca staţii de transfer, către groapa ecologică din Oradea. În acest moment singura groapă de gunoi ecologică din judeţ este cea de la Oradea, administrată de Eco Bihor.