Având în vedere modificările aduse OMADR 619/2015, Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (CJAPIA) Bihor informează potenţialii beneficiari ai plăţilor unice cu privire la documentele generale obligatorii care trebuie depuse la dosarul Cererii unice de plată pentru suprafaţă în anul 2015.

Astfel, la depunerea cererii unice de plată, fermierii trebuie să prezinte la APIA: copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaport/certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz, iar în cazul reprezentantului - copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/paşaport; dovada deţinerii unui cont bancar activ; procura notarială, în cazul în care fermierul persoană fizică împuterniceşte o persoană pentru depunerea cererii unice de plată în numele său sau pentru a-l reprezenta în relaţia cu APIA.

De asemenea, mai trebuie prezentate documentele care fac dovada utilizării legale a terenului, mai precis: adeverinţa eliberată de primăria pe raza căreia este situat terenul în cauză, fără a mai fi nevoie şi de copia după Registrul agricol; pentru terenul aflat la dispoziţia fermierului, în proprietatea sa, se prezintă copii conform cu originalul ale titlului de proprietate sau ale altor acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului. În cazul în care fermierul persoană fizică nu deţine titlul de proprietate, poate prezenta în locul acestuia adeverinţa eliberată de primăria pe raza căreia este situat terenul în cauză, în conformitate cu datele înscrise în registrul agricol, prevăzută la pct. 1), şi o declaraţie pe propria răspundere a fermierului, din care să reiasă motivul privind lipsa titlului de proprietate (se dă în faţa secretarului unităţii administrativ-teritoriale sau în faţa notarului public); pentru terenul aflat la dispoziţia fermierului sub alte forme decât în proprietatea sa, acesta prezintă tabelul centralizator cuprinzând: contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere în participaţiune, contractul de închiriere, contractul de comodat, precum şi contractul de concesiune/arendă încheiat cu Agenţia Domeniilor Statului, fără a mai fi nevoie de copie după contracte; pentru terenul utilizat de fermier aflat la dispoziţia sa sub alte forme decât cele prevăzute mai sus, acesta prezintă doar adeverinţa eliberată de primăria pe raza căreia este situat terenul în cauză, această categorie de teren fiind înscrisă la cap. III, rândul 08 "sub alte forme";  pentru identificarea fără echivoc a parcelelor agricole utilizate toţi solicitanţii prezintă tabelul centralizator prevăzut în anexa OMADR 619/2015, întocmit şi semnat de către fermier şi avizat de către primăria pe raza căreia se află terenul.

Potrivit datelor CJAPIA Bihor, în 2014 s-au depus un număr de 39.326 de cereri pentru plăţi unice pe suprafaţă, în acest an, din totalul de 19.415 femieri programaţi prezentându-se doar 11.373, adică 58,5%. Până la 15 iunie 2015, data limită de depunere a cererilor, mai sunt 34 de zile, perioadă în care vor trebui preluate cel puţin 27.953 de cereri, ceea ce înseamnă 823/zi, în condiţiile în care instituţia noastră va lucra şi sâmbăta şi duminica. Rugăm pe această cale fermierii să se prezinte la noi la data la care au fost programaţi, iar cei care nu au reuşit acest lucru (deşi au fost programaţi), o pot face în fiecare zi până la data de 15 iunie" - precizează ing. Florian Pavel, director executiv al CJAPIA Bihor.