Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (CJAPIA) informează potenţialii beneficiari că se preiau cereri unice de plată pentru schemele de plăţi din sectorul vegetal şi zootehnic până în data de 15 iunie 2015.

În cadrul schemelor de plăţi directe ce se acordă fermierilor, un număr de peste 9.000 de beneficiari vor putea depune cereri unice de plată şi pentru ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, denumite în continuare ANTZ, şi pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, denumit în continuare SCZ, aşa cum sunt prevăzute în OUG 3/2015. ANTZ se acordă fermierilor crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme: schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte; schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne; schemă cuplată de producţie, speciile ovine/caprine. SCZ se acordă fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine şi crescătorilor de viermi de mătase, în funcţie de efectivul de animale/număr cutii ouă viermi solicitat de beneficiar, din următoarele categorii: bivoliţe de lapte; ovine; caprine; taurine din rase de carne şi metişii acestora; vaci de lapte; viermi de mătase. Pentru a avea un dosar complet în vederea depunerii la APIA, fermierul trebuie să se asigure că deţine toate documentele necesare, iar animalele pentru care solicită ajutoare se regăsesc înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) şi în Registrul Individual al Exploataţiei (RIE). Fermierul trebuie să se asigure că toate animalele din exploataţie sunt identificate cu una/două crotalii (după caz) şi sunt înregistrate în Baza Naţională de Date (BND). Pentru toate animalele din exploataţie, precum şi pentru cele care au trecut prin exploataţie, trebuie să se regăsească date înregistrate în registrul individual al exploataţiei precum şi documente care să ateste intrarea/ieşirea animalelor din exploataţie (formulare de identificare, mişcare, declarare eveniment). În acest scop, fermierul anunţă medicul veterinar ori de câte ori se modifică numărul de animale din exploataţie şi se asigură că animalele care se regăsesc fizic în exploataţie se regasesc şi înregistrate în B.N.D. ca fiind staţionare în respectiva exploataţie. Fermierul este obligat să deţină Registrul Individual al Exploataţiei completat şi actualizat. Obligaţia de a menţine un registru completat şi actualizat al exploataţiei aparţine fermierului.

De asemenea, fermierul trebuie să obţină de la medicul veterinar o adeverinţă care să ateste că toate bovinele/bubalinele, ovinele şi caprinele din exploataţie, identificate şi înregistrate, detaliate pe coduri de crotalii, sunt cuprinse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi. Dacă fermierul solicită ajutor pentru sprijin cuplat pentru bivoliţe/vaci cu lapte, trebuie să se prezinte la   Asociaţia/Agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea bivoliţelor/vacilor de lapte, pentru care se solicită sprijin cuplat, în aceste sens fiind eliberată o adeverinţă care, de asemenea, trebuie avizată de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie.

După obţinerea tuturor documentelor necesare, proprietarul se poate deplasa la sediul APIA în vederea depunerii dosarului pentru obţinerea de sprijin financiar. De precizat că, potrivit CJAPIA, cererile unice de plată pentru fermierii care solicită o suprafaţă de peste 50 hectare teren agricol sunt depuse la APIA Centrul judeţean BIHOR, iar fermierii care solicită o suprafaţă de până la 50 hectare teren agricol la Centrele locale unde sunt arondaţi, indiferent de numărul de animale pe care le deţin.