Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor  mecanizate în agricultură.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că, în conformitate cu H.G. nr. 1174/2014, cu modificările și completările ulterioare, până la data de 31 octombrie 2019 inclusiv, se depun Cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente trimestrului III al anului 2019. Cererile se depun la Centrele Judeţene ale Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, de către administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul/reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor  mecanizate în agricultură. De asemenea, Centrul Judeţean APIA Bihor informează că a început plata aferentă ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, pentru cantitățile de motorină utilizate în trimestrul II din 2019, conform prevederilor HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015. Valoarea accizei la motorină pentru anul 2019 este de 1,8959 lei/litru. Reprezentanţii instituţiei lansează un apel către fermierii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare a ajutorului pentru cantităţile de motorină  achiziţionate şi utilizate în agricultură pentru 2019 și au utilizat motorină în trimestrul III de a se prezenta cu cererea de rambursare și documentele aferente la Centrul Judeţean APIA Bihor, conform programarilor trimise prin sms, 31 octombrie reprezentând ultima zi de depunere. Cât priveşte numărul solicitărilor, datele CJAPIA Bihor indică că, din totalul de 1.103 beneficiari pentru care s-a emis acordul prealabil, până la această dată s-au prezentat doar 271.

„Pentru cererile de rambursare aferente cantităților de motorină utilizate în trimestrul II din 2019 vom efectua plata ]n zilele următoare. Menţionez, de asemenea, că până în prezent au fost aprobate plățile pentru un număr de 710 beneficiari și un cuantum de 3.143.669 lei” – precizează dl. Florian Pavel, director executiv CJAPIA Bihor.