În conformitate cu prevederile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 (PNDR), începând cu anul 2010, procentul fondurilor nerambursabile acordate proiectelor de investiţii prin Măsura 121 „Modernizarea exploataţilor agricole" se va micşora.


Schimbarea condiţiilor de finanţare
Conform Anexei Regulamentului CE nr. 1698/2005, procentul de cofinanţare nerambursabilă pentru Măsura 121 - "Modernizarea exploataţilor agricole", (măsură încadrată în Axa I - "Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic") se situează între 40% şi 65%, procente mai mari obţinând tinerii fermieri şi fermierii din zonele defavorizate, montane, Natura 2000, investiţiile noi având drept scop protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi. În baza Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, pentru perioada 2007-2009, România a avut posibilitatea de a porni de la un procent de 50% cofinanţare nerambursabilă, din 2010 revenindu-se la procentul de 40% stipulat în Regulament. În consecinţă, pentru perioada 2010 - 2013, valoarea maximă a fondurilor nerambursabile va fi de 800.000 euro pentru un proiect, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va putea depăşi 2 milioane euro. Procentual, sprijinul nerambursabil va fi de maxim 40% din valoarea proiectului, spre deosebire de procentul aplicat în perioada 2007 - 2010, respectiv 50%.
Sprijin nerambursabil de până la 50%
Pentru investiţiile realizate de tinerii agricultori, cu vârsta sub 40 de ani, la data depunerii cererii de finanţare, sprijinul nerambursabil de 40% poate fi majorat cu încă 10%. De asemenea, trebuie menţionat că, după anul 2010, nu se va putea cere majorarea sprijinului nerambursabil cu 25% pentru investiţiile noi care au drept scop protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole. Majorarea cu 25% va fi, aşadar, valabilă doar până la sfârşitul anului 2010. Procentul de majorare a sprijinului cu 10% pentru investiţiile realizate de agricultorii din zonele montane cu handicap natural, în zone cu handicap natural şi în arii naturale protejate, încadrate în reţeaua Natura 2000, rămâne neschimbat.
Cofinanţare publică de până la 1,2 milioane euro
Pentru proiectele care includ şi investiţii pentru producerea şi utilizarea energiei regenerabile, valoarea maximă a cofinanţării publice poate ajunge la 1,2 milioane de euro, faţă de 1,5 milioane de euro până în 2010. Valoarea maximă eligibilă a unui astfel de proiect poate fi de 3 milioane de euro, iar sprijinul nerambursabil va fi de maxim 40%. În cazul proiectelor care aparţin unei forme asociative şi care deservesc membrii acesteia, valoarea maximă a cofinanţării publice poate ajunge la 1,6 milioane de euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maxim 40%. Valoarea maximă eligibilă a unui astfel de proiect va fi de 4 milioane de euro. Precizăm că printre activităţile pentru care s-a solicitat finanţare se regăsesc înfiinţarea şi modernizarea fermelor vegetale sau a fermelor de animale, achiziţia de utilaje agricole sau pentru procesarea laptelui, înfiinţarea de microferme de vaci sau sere de legume.