De la sfărşitul lunii martie au fost deschise două submăsuri din PNDR 2014-2020, 4.1 "Investiţii în ferme" şi 6.1 "Instalarea tinerilor fermieri'', prin care apicultorii pot obţine fonduri europene nerambursabile.

În cadrul submăsurii 4.1 - "Investiţii în exploataţii agricole", un apicultor poate obţine finanţare dacă se încadrează la categoria fermă de familie, conform Ghidului Solicitantului. Concret: exploataţia agricolă trebnuie să aibă exclusiv membri ai aceleiaşi familii;  dimensiunea economică a fermei de familie este cuprinsă între 8.000 - 250.000 SO. Prin membrii aceleiaşi familii se înţelege soţul/soţia şi rudele până la gradul III inclusiv (conform OUG 43/2013). Potrivit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pentru ca solicitantul să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili, investiţia trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică de minim 8.000 SO (valoarea producţiei standard). Dacă este vorba de o activitate complet nouă, respectiv înfiinţarea unei exploataţii agricole, dimensiunea economică va fi cea rezultată ca urmare a realizării investiţiei, aşa cum este prevăzută în documentaţia tehnico-financiară, de minim 8.000 SO.

"În cazul exploataţiilor agricole care prevăd în cadrul proiectului modernizarea acesteia, dimensiunea se va calcula pe baza înregistrărilor de la APIA/ANSVSA/registrul agricol, din anul anterior depunerii Cererii de Finanţare, însă valoarea minimă a dimensiunii economice va fi tot de 8.000 SO. În ambele cazuri, valoarea minimă de 8.000 SO reprezintă echivalentul a 153 familii de albine (conform Listei Coeficienţilor de Producţie Standard SO2010)", mai precizează AFIR. În cadrul submăsurii 6.1 "Instalarea tinerilor fermieri'', un apicultor poate obţine finanţare nerambursabilă dacă se încadrează în definiţia tânărului fermier, conform Ghidului Solicitantului, specific acestei submăsuri. "Conform art. 2 din R(UE) nr. 1305/ 2013, (1) «tănăr fermier» înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care deţine competenţele și calificările profesionale adecvate şi care se stabileşte pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şef al respectivei exploataţii", mai precizează AFIR.

Aşadar, o persoană interesată să dezvolte un proiect de investiţie în domeniul apicol poate obţine până la 50.000 de euro dacă valoarea exploataţiei agricole este de minim 30.000 SO, mai precis, această valoare însemnând 574 familii de albine. În cazul în care acesta nu atinge valoarea dimensiunii economice de 30.000 SO, pentru că nu deţine numărul necesar de familii de albine, mai există varianta de a obţine finanţare în valoarea totală nerambursabilă de 40.000 de euro, valoarea minimă a exploataţiei agricole va fi de 12.000 SO, respectiv 230 familii de albine.