Controale estivale la ştranduri, bazine de înot şi piscine - Calitate îndoielnică, amenzi mari
În această lună, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor a desfăşurat controale la ştranduri, piscine, bazine de înot. Cu această ocazie au fost verificaţi 54 de operatori economici, fiind întocmite 44 de procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 122.000 lei.
În luna iulie 2015 comisarii CJPC Bihor au desfăşurat acţiuni de control privind respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor în incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, unităţilor de închiriere echipamente de agrement, în parcurile de distracţie, debarcadere etc. De asemenea, au verificat respectarea conformităţii, calităţii, condiţiilor de comercializare şi etichetare a alimentelor comercializate în chioşcurile şi unităţile de alimentaţie publică din incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, precum şi în zonele de agrement, parcuri de distracţie, debarcadere etc. Amenzile aplicate operatorilor economici verificaţi s-au ridicat la valoarea totală de 122.000 lei.
Principalele abateri constatate au fost: lipsa calităţii apei de îmbăiere; neafişarea Regulamentului de ordine interioară, care să cuprindă reguli pentru utilizatorii bazinelor (avertismente, interdicţii, reguli care trebuie respectate); informarea incompletă privind caracteristicile apei de îmbăiere, asupra proprietăţilor sale profilactice, dar şi a celor privind programul de primenire a apei; indicatoare de adâncime a apei greu vizibile. În ceea ce priveşte controalele privind alimentaţia publică din incinta ştrandurilor, s-au constatat următoarele deficienţe: lipsa unei evidenţe scrise a datei congelării, respectiv a datei fabricaţiei pentru preparate; utilizarea mijloacelor de măsurare care aveau verificarea metrologica expirată; lipsa monitorizării temperaturilor din spaţiile frigorifice de păstrare a produselor; lipsa din lista meniu a gramajului preparatelor şi porţiilor de mâncare.
CJPC Bihor recomandă consumatorilor să refuze produsele alimentare care prezintă modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului, mirosului care nu sunt proprii produsului respectiv; să refuze produsele alimentare care prezintă aspect necorespunzător sau pe cele care prezintă urme de mucegai, exceptandu-le pe acelea la care se utilizează mucegaiurile prin procedee tehnologice autorizate. Totodată, consumatorii sunt îndemnaţi să refuze produsele pentru care au îndoieli privind conformitatea şi modul de informare prin etichetare. "În cazul în care suferiţi de alergie la un component alimentar, nu ezitaţi să solicitaţi personalului de servire informaţii referitoare la aceste ingrediente. Solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui serviciu", recomandă CJPC Bihor. De asemenea, consumatorii sunt îndemnaţi să nu frecventeze unităţi de alimentaţie publică şi să nu cumpere produse alimentare din locuri neautorizate.
Pe de altă parte, consumatorii care vor să folosească piscine, ştranduri, bazine de înot sau alte zone de îmbăiere publica trebuie să acorde atenţie maximă următoarelor informaţii cu privire la: afişarea vizibilă a tarifelor serviciilor de care doresc să beneficieze şi emiterea chitanţelor pentru contravaloarea acestora; existenţa şi afişarea la loc vizibil a Regulamentului conţinând măsurile de igienă ce trebuie respectate de cei care folosesc bazinele de înot, ştrandurile sau piscinele; existenţa avertizărilor de adâncime, vizibile clar, poziţionate în punctele de maximă adâncime şi bine delimitate faţă de trambuline, patforme şi alte facilităţi similare; existenţa anexelor la bazinele de înot şi piscine (vestiare, duşuri şi grupuri sanitare separate pentru femei şi bărbaţi), cu respectarea condiţiilor de dotare a materialelor necesare igienei personale şi a controlării stării de curăţenie; existenţa la bazinele acoperite sau neacoperite a finisajelor interioare corespunzătoare; interzicerea accesului în piscine a persoanelor cu plagi deschise, dermite, dermatoze sau boli transmisibile.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.