Potrivit legii, atestarea produselor tradiţionale reprezintă, astfel, recunoaşterea tradiţionalităţii unui produs prin intermediul înregistrării sale în conformitate cu prevederile normei.

Produsul, conform unui caiet de sarcini

Tradiţionalitatea reprezintă elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge în mod clar de alte produse similare apaţinând aceleiaşi categorii. Pentru a figura în registrul de atestare, produsul tradiţional trebuie să fie tradiţional în sine sau să exprime tradiţionalitatea. Produsul tradiţional nu poate fi înregistrat dacă: se referă doar la cerinţe de ordin general utilizate pentru un ansamblu de produse ori la cele prevăzute de o reglementare comunitară specifică; este înşelător, cum este în special cel care se referă la o caracteristică evidentă a produsului sau care nu corespunde caietului de sarcini ori specificaţiei tehnice a produsului şi nici aşteptărilor consumatorilor cu privire la caracteristicile tradiţionale ale produsului. Pentru a fi atestat ca produs tradiţional, produsul trebuie să fie conform unui caiet de sarcini care să conţină cel puţin următoarele elemente: numele produsului; descrierea metodei de producţie, inclusiv a naturii şi a metodei materiei prime şi/sau ale ingredientelor utilizate şi/sau a metodei de preparare a produsului, cu referire la tradiţionalitatea acesteia; elemente care să prezinte evaluarea caracterului tradiţional; descrierea caracteristicilor produsului, prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice şi/sau organoleptice care se raporteaza la tradiţionalitate; cerinţele minime şi procedurile de verificare şi control ale tradiţionalităţii.

Procedura de atestare a tradiţionalităţii

Cererea de înregistrare a produsului tradiţional, care include caietul de sarcini, se depune la DADR în a cărui rază teritorială se realizează produsul. Reprezentanţii împuterniciţi din cadrul DADR, numiţi pentru acordarea licenţelor de fabricaţie, analizează dacă cererea şi caietul de sarcini corespund prevederilor şi comunică solicitantului dacă există neconformităţi, situaţie în care acesta va depune o nouă cerere însoţită de documentaţia completată conform observaţiilor făcute. Reprezentanţii împuterniciţi vor verifica la faţa locului realitatea datelor înscrise în caietul de sarcini. Rezultatul verificărilor faptice se înscrie într-un proces verbal care se semnează de reprezentantul împuternicit constatator şi de solicitant sau de împuternicitul acestuia, redactat în două exemplare, dintre care un exemplar rămâne la solicitant şi unul la DADR. În situaţia în care se constată că datele înscrise în caietul de sarcini nu corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se menţionează distinct în procesul verbal, constituind motivaţia neînscrierii produsului în Registrul de atestare a produselor tradiţionale. În schimb, dacă datele înscrise în caietul de sarcini corespund cu realitatea de pe teren, faptul se va menţiona distinct în procesul verbal care constituie actul în baza căruia se înscrie produsul în Registrul de atestare a produselor tradiţionale.