Potrivit Ordinul MADR nr. 394/2014, o reţetă consacrată românească reprezintă produsul alimentar românesc fabricat cu respectarea compoziţiei utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare o Ordinului.

Conform Ordinului nr. 394/2014, intrat în vigoare la data de 2 aprilie a.c., operatorii din sectorul alimentar care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti, respectiv acele produse alimentare fabricate cu respectarea compoziţiei utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare a prezentului ordin, se pot înregistra în Registrul naţional al reţetelor consacrate, denumit în continuare RNRC. Înregistrarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti este voluntară. Direcţia pentru Agricultură Bihor aduce la cunoştinţa celor care doresc să producă şi să comercializeze produse alimentare marcate cu logoul  ,,reţetă consacrată" că pot depune la Direcţia pentru Agricultură Bihor, următoarele documente, în trei exemplare: opis cu documentele depuse; cererea-tip pentru înregistrare în RNRC, pe cod categorie şi cod produs, prevăzută în anexa nr. 1; dovada că operatorul din sectorul alimentar care doreşte atestarea unui produs alimentar după o reţetă consacrată românească este autorizat/înregistrat conform cerinţelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA); contractul de prestări de servicii cu un laborator autorizat, de terţă parte; reţeta consacrată, fluxul tehnologic şi utilajele necesare fabricării reţetei; schiţa spaţiului cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea reţetei; capacitatea de producţie a produsului obţinut conform unei reţete consacrate, exprimată în kg/l/zi; certificatul de înmatriculare la registrul comerţului; actul de identitate al solicitantului sau al persoanei împuternicite, în copie. După depunerea documentelor, reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului Agriculturii vor verifica aceste documente şi vor comunica în scris solicitantului, în termen de maxim 15 zile de la înregistrare, dacă există neconformităţi. Mai departe, reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului Agriculturii vor verifica la faţa locului veridicitatea datelor înscrise în documentele trimise de solicitant. Conform reglementărilor în vigoare aceştia vor prevala şi vor sigila o probă din produsul alimentar pe care o vor preda operatorului economic care are obligaţia de a o trimite la un laborator autorizat care să verifice autenticitatea reţetei consacrate româneşti, după care a fost obtinut produsul respectiv, costurile verificării fiind suportate de operator. După primirea rezultatelor şi în cazul în care se confirmă autenticitatea produsului, acesta va fi înscris în RNRC, iar operatorului alimentar îi va fi eliberat un Atestat, care va certifica faptul că produsul respectă reţeta consacrată românească. 

Reprezentanţii instituţiei bihorene preciează că folosirea logoului reţetei consacrate fără respectarea condiţiilor prevăzute în Ordinul  nr. 394/2014 se pedepseşte conform prevederilor legale în vigoare de către reprezentanţii Direcţiilor pentru Agricultură Bihor cu atribuţii de inspecţii de stat.  În consecinţă, toţi cei care doresc informaţii suplimentare sunt rugaţi să se adreseze prin e-mail la adresa dadr.bh@madr.ro sau la numărul de telefon 0259/416722, persoana de contact ing. Lucia Budiuri.