Contribuabilii care obţin venituri din străinătate au obligaţia să le declare în România, până la data de  25 mai a anului următor celui de realizare a venitului, prin depunerea Formularului 201.

Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate F 201 se depune de către persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România şi persoanele fizice nerezidente  care îndeplinesc cel puţin una din condiţiile de rezidenţă, respectiv: centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România; este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat; care realizează venituri din străinătate, impozabile în România, ca urmare a desfăşurării unor activităţi în străinătate, cum ar fi: venituri din profesii libere; din activităţi comerciale; din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală; din cedarea folosinţei bunurilor; din activităţi agricole; venituri sub formă de dividende, dobânzi, premii, jocuri de noroc, transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal; câştiguri din transferul titlurilor de valoare; venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operaţiuni similare; alte venituri din investiţii, pensii. Persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă prevăzute de Codul Fiscal vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, începând cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic următor anului în care aceştia devin rezidenţi în România. În cazul în care acelaşi venit din salarii este supus impunerii, atât în România, cât şi în străinătate, statului străin revenindu-i dreptul de impunere potrivit convenţiei de evitare a dublei impuneri  încheiate de România cu respectivul stat, regularizarea impozitului datorat de rezidentul român  se  realizează  de  organul  fiscal  competent  din  România,  la  cererea  contribuabilului,  prin completarea corespunzătoare a declaraţiei. Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia, potrivit Codului fiscal.

Declaraţia se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, toate datele prevăzute de formular, în două exemplare, din care originalul se depune la unitatea fiscală fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul îşi are domiciliul fiscal, iar copia se păstrează de către contribuabil sau de împuternicitul acestuia. Declaraţia se depune în format hârtie, direct la registratura Fiscului sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, data depunerii declaraţiei fiind data înregistrării acesteia la unitatea fiscală sau data depunerii la poştă, după caz.

Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate se depune anual până la data de  25  mai,  inclusiv,  a  anului  următor  celui  de  realizare  a  venitului. În situaţia în care contribuabilul  constată erori în declaraţia depusă anterior, poate fi depus Formularul 201 - declaraţie rectificativă, situaţie în care va înscrie "X" în căsuţa special prevăzută în formular în acest scop. Nedepunerea formularului 201 - "Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate", până la  data de până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 50 şi 500 lei. Şi, o ultimă precizare: Formularul 201, precum şi instrucţiunile de completare, se pot obţine de la sediul unităţilor fiscale sau pot  fi  descărcate de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).