DGFP Bihor: Noutăţi privind impozitarea veniturilor
Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor informează contribuabilii cu privire la noile reglementări introduse prin Hotărârea Guvernului nr. 84/2013 privind veniturile impozabile.
Noi categorii de venituri salariale
Noile reglementări stabilesc că sunt venituri de natură salarială şi: remuneraţia plătită avocatului coordonator numit/ales pentru activitatea de coordonare desfăşurată în cadrul societăţii civile profesionale de avocaţi şi societăţii profesionale cu răspundere limitată, potrivit legii; indemnizaţia primită de angajaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, precum şi orice alte sume de aceeaşi natură, pentru partea care depăşeşte de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin Hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice, pentru drepturile aferente perioadei începând cu data de 1 februarie 2013. Totodată, în cazul în care arenda se plăteşte în natură, pentru determinarea bazei impozabile se vor avea în vedere preţurile medii ale produselor agricole, ultimele care au fost comunicate de către Consiliul Judeţean în raza teritorială a căruia se află terenul arendat. Modalitatea concretă de reţinere la sursă a impozitului se stabileşte prin acordul părţilor.
Reguli de impunere
În cazul titlurilor de valoare iniţiale cedate care au fost dobândite cu titlu gratuit, valoarea nominală/preţul de cumpărare a/al titlurilor respective este considerat(ă) zero. În cazul în care părţile sociale au fost dobândite prin moştenire, câştigul din înstrăinarea părţilor sociale se determină ca diferenţă între preţul de vânzare şi valoarea nominală/preţul de cumpărare care este considerat(ă) zero. În ceea ce priveşte veniturile din silvicultură şi piscicultură, acestea se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activităţi independente», venitul net anual fiind determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. Pentru anul 2013 declaraţia privind venitul estimat se depune în termen de 15 zile de la data publicării Hotărârii în Monitorul Oficial. Reamintim că veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute, individual sau într-o formă de asociere, din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Venituri din activităţi agricole
Veniturile obţinute din valorificarea produselor agricole în altă modalitate decât în stare naturală reprezintă venituri din activităţi independente şi se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective. Veniturile din activităţi agricole pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile şi se supun impunerii, venitul net anual fiind determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. Veniturile din activităţi agricole realizate individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică, stabilite pe baza normelor de venit, se supun impunerii indiferent de forma de organizare a activităţii. Veniturile din activităţi agricole supuse impunerii pe bază de norme de venit cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor, creşterea şi exploatarea animalelor deţinute cu orice titlu, inclusiv cele luate în arendă. Veniturile din activităţi agricole pentru care sunt stabilite norme de venit sunt impozabile indiferent dacă se face sau nu dovada valorificării produselor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.