Printre altele, noile reglementări stabilesc că plata zilierilor se poate face inclusiv electronic, la sfârşit de săptămână, şi că tariful pe oră pentru acest tip de servicii se va raporta la salariul minim brut pe ţară.

Obţinerea Registrului zilierilor

Legea nr. 18/2014 stabileşte că, de săptămâna viitoare, persoanele care lucrează cu zilieri vor folosi un nou model de Registru de evidenţă al zilierilor, document care trebuie întocmit în mod obligatoriu şi transmis Inspecţiei Muncii în fiecare lună, până cel târziu la data de 5, actualul model al registrului de evidenţă a zilierilor putând fi utilizat numai până la data de 16 iunie inclusiv. Actele necesare eliberării registrului de evidenţă a zilierilor sunt următoarele: cerere-tip pentru eliberarea registrului; delegaţie specială pentru ridicarea registrului; copie CUI; copie act identitate persoana delegată. În ceea ce priveşte preţul achiziţionării unui astfel de registru, potrivit ITM, nici acesta nu a fost modificat, fiind în continuare de circa 82 lei. Potrivit noilor reglementări, zilierii vor fi plătiţi doar dacă semnează în acest registru la sfârşitul zilei de lucru. Important! angajatorii care nu respectă obligaţiile şi nu întocmesc un astfel de registru riscă o amendă de 6.000 de lei.

Tarif raportat la salariul minim

Potrivit reglementărilor, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de baza minim brut pe ţară garantat în plată. În momentul de faţă, salariul minim brut pe ţară este în valoare de 850 de lei, astfel că, pe oră, acest tarif este de circa 5 lei. Din 1 iulie, însă, salariul va fi majorat la 900 lei, ceea ce înseamnă că şi remuneraţia zilierilor va creşte, ajungând la circa 5,3 lei pe oră. De asemenea, legea care va intra în vigoare marţi, 17 iunie, dă beneficiarului posibilitatea de a plăti zilierului şi la sfârşit de săptămână, cu condiţia ca zilierul şi angajatorul să semneze un acord în acest sens. Totodata, documentul introduce şi posibilitatea plăţii electronice, această modalitate de plată urmând a fi stabilită prin normele metodologice de aplicare a noilor reguli.

Amenzi pentru angajatori

Printre domeniile în care se pot presta activităţi cu caracter ocazional se numără: agricultura; vânătoare şi pescuit; silvicultura, exclusiv exploatări forestiere; piscicultură şi acvacultură; pomiculturpă şi viticultură; apicultură şi zootehnie; manipulări de mărfuri şi activităţi de întreţinere şi curăţenie.  La acestea se adaugă, din 17 iunie, şi activităţile de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste sau cele de organizare a expoziţiilor. Legea nr. 18/2014 introduce şi noi amenzi pentru cei care nu respectă regulile în domeniu. Astfel, potrivit documentului citat, beneficiarul care foloseşte zilieri pentru alte activităţi decât cele expres reglementate de lege va fi sancţionat cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei. Cu amenda mai mică, de 6.000 lei, vor fi sancţionaţi cei care folosesc zilieri fără să îndeplinească următoarele obligaţii: durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore - pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. De precizat că niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelasi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.