Ministerul Finanţelor Publice a elaborat un Proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, care vizează impozitul pe profit, taxa pe valoare adăugată şi accizele. În domeniul accizelor, Proiectul prevede eliminarea din sfera de aplicare a accizelor a produselor pentru care accizele sunt stabilite în cote procentuale.

 

Una dintre modificările importante aduse de acest Proiect se referă la eliminarea accizelor aferente unor produse prevăzute la art. 207 din Codul fiscal, cum ar fi: confecţii din blănuri naturale, parfumuri, articole din cristal, bijuterii de aur şi/sau platină, arme şi arme de vânătoare altele decât cele de uz militar, iahturile şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, precum şi motoarele cu capacitate peste 25 CP pentru acestea. Eliminarea din sfera de aplicare a accizelor pentru produsele enunţate, pentru care accizele în momentul de faţă sunt stabilite în cote procentuale, se datorează îndeplinirii responsabilităţii de implementare în România a legislaţiei comunitare, precum şi pentru respectarea dreptului comunitar astfel cum prevede Directiva 2008/118/CE privind regimul general al accizelor. Această directivă a Uniunii Europene trebuie adoptată, până la data de 31 decembrie a.c., de către toate statele membre, abrogându-se prevederile Directivei 92/12/CEE care reglementează în prezent regimul general al produselor supuse accizelor şi deţinerea, circulaţia şi monitorizarea acestor produse.

Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul 2010, cât şi pe termen lung (5 ani) ca urmare a modificărilor produse de implementarea prevederilor Directivei 2008/118/CE în domeniul accizelor a fost evaluat de către Ministerul Finanţelor Publice şi reprezintă 0,01% din PIB (53 milioane lei) pentru anul 2010. Vor rămâne produse supuse accizelor: cafeaua verde, cafeaua prăjită inclusiv cafeaua cu înlocuitori şi cafeaua solubilă, inclusiv amestecuri cu cafea solubilă, astfel cum rezultă din conţinutul art. 207 din Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului fiscal.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Codului fiscal a fost elaborat de către Ministerul Finanţelor Publice şi a fost postat pe site-ul www.mfinante.ro, la secţiunea "Transparenţă decizională".