Începând cu an ul viitor, vom plăti mai mult pe combustibili şi ţigări, iar dividendelor distribuite către nerezidenţi vor fi impozitate cu 16 %.


Preţuri majorate la combustibili
Şi accizele pentru combustibili vor fi majorate de la 1 ianuarie 2011, ceea ce ar putea conduce la noi creşteri de preţuri pentru aceste produse. Astfel, acciza pentru benzina fără plumb va creşte de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tonă, respectiv de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri. Pentru motorină, accizele vor urca cu 11 euro pe tonă, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri. În Nota de fundamentare a proiectului se arată că această majorare s-ar putea vedea anul viitor într-o posibilă creştere a preţurilor de vânzare pentru anumite produse. Potrivit documentului, accizele plătite pentru băuturile alcoolice şi cafea vor rămâne la cotele din prezent.


Ţigări mai scumpe
Potrivit unui Proiect de Ordonanţă de modificare a Codului Fiscal, publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, preţurile unor produse accizabile, precum ţigările şi unele produse energetice, s-ar putea majora începând de anul viitor, ca urmare a majorării accizelor începând cu 1 ianuarie. Astfel, pentru transpunerea unor Directive Europene în legislaţia românească, Ministerul Finanţelor intenţionează să modifice punctul de referinţă pentru determinarea accizei totale pentru ţigarate. Acciza totală între 1 ianuarie - 1 iulie 2011 va fi de 76,60 euro/1.000 ţigarete, urmând a creşte la 79,19 euro în 2012 şi 81,78 de euro în 2013. În 2017, acciza totală ar trebui să fie de 92,14 euro/1.000 ţigarete. În schimb, în cazul cafelei şi produselor din cafea, accizele se vor menţine la acelaşi nivel.
Dividendelor către nerezidenţi - impozit 16 %
În domeniul impozitului pe veniturile nerezidenţilor, Proiectul prevede modificarea cotei de impunere la 16% a dividendelor obţinute din România de persoanele juridice rezidente în statele membre ale Uniunii Europene şi Asociaţiei Europene a Liberului Schimb care nu îndeplinesc condiţiile de deţinere şi de participare minimă în capitalul persoanei juridice române pentru a fi scutite, se mai arată în proiectul publicat. Astfel, nu se va acorda un tratament mai favorabil dividendelor distribuite către nerezidenţi decât celor distribuite către societăţi române, impozitate în prezent cu 16 %. De asemenea, firmele vor avea posibilitatea ca, începând cu anul viitor, să achite contribuţiile sociale şi impozitul pe venit pe baza unei declaraţii unice, care va putea fi completată şi în format electronic, depusă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
 

De la finele anului 2003 (momentul publicării sale), şi până în prezent, Codul Fiscal a fost modificat de aproape 50 de ori, doar în acest an legislaţiei fiscale fiindu-i aduse de 10 ori modificări, prin Ordonanţe de Urgenţă, hotărâri, legi şi diverse norme.