Modificările aduse Codului Fiscal prin Ordonanţa Guvernului nr. 15/2012 vizează şi articolul 155 care conţine regulile privind facturarea. Noile reglementări vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2013. 

Noi informaţii în factura emisă

Din 2013, când noile reglementări intră în vigoare, facturile trebuie să conţină câteva elemente în plus. Mai précis, pe lângă informaţiile care sunt obligatorii şi în momentul de faţă, facturile vor mai conţine: menţiunea «TVA la încasare», în cazul în care exigibilitatea TVA intervine la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii; menţiunea «taxare inversă», în cazul în care clientul este persoană obligată la plata TVA; menţiunea «autofactură», în cazul în care factura este emisă de beneficiar în numele şi în contul furnizorului; dacă se aplică unul dintre regimurile speciale pentru bunuri second-hand, opere de artă, obiecte de colecţie şi antichităţi, una dintre menţiunile «regimul marjei - bunuri second-hand», «regimul marjei - opere de artă» sau «regimul marjei - obiecte de colecţie şi antichităţi», după caz. Regulile valabile din 2013 mai stabilesc că sumele indicate pe factură se pot exprima în orice monedă cu condiţia ca valoarea TVA colectată să fie exprimată în lei. În situaţia în care valoarea taxei colectate este exprimată într-o altă monedă, aceasta va fi convertită în lei utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 1391, şi anume ultimul curs de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrală Europeană ori cursul de schimb utilizat de bancă prin care se efectuează decontările, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operaţiunea în cauză.

Când trebuie emise facturile

OG nr. 15/2012 clarifică şi situaţiile în care contribuabilii au obligaţia de a emite facturi către beneficiari. Astfel, noile reglementări precizează clar că persoana impozabilă trebuie să emită o factură catre fiecare beneficiar, în următoarele situaţii: pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate  (cu excepţia operaţiunilor scutite fără drept de deducere a taxei prevăzute la art. 141 alin. (1) si (2) din Codul fiscal); pentru fiecare vânzare la distanţă pe care a efectuat-o, în condiţiile art. 132 alin. (2) si (3) din Codul fiscal; pentru livrările intracomunitare de bunuri efectuate  în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. a)-c) din Codul fiscal; pentru orice avans încasat  în legătură cu livrările de bunuri/ prestările de servicii efectuate  sau cu vânzările la distanţă effectuate. De asemenea, OG nr. 15/2012  introduce clarificări şi în privinţa scutirilor de la obligaţia de a emite facturi.