Potrivit referatului Proiectului Ministerului Finanţelor Publice, măsurile de revizuire au fost realizate în concordanță cu legislația actuală și au fost corelate și cu prevederile cuprinse în reglementările contabile aplicabile. Noile reglementări ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Potrivit Proiectului de Ordin care revizuiește prevederile Ordinului ministrului economiei și finanțelor nr. 3512/2008, începând cu anul viitor firmelor li se oferă posibilitatea păstrării în arhivă a documentelor financiar-contabile pe suport electronic. Astfel, este eliminată obligația întocmirii actelor într-un număr minim de exemplare. Concret, de la 1 ianuarie 2016, registrul jurnal de încasări și plăți va fi eliminat din nomenclatorul documentelor financiar-contabile, alături de alte formulare financiar-contabile: procesul-verbal de plăți, fișa de cont analitic pentru cheltuieli de producție sau fișa de cont analitic pentru cheltuieli. De asemenea, începând de anul următor, documentele vor putea fi arhivate atât pe hârtie, cât și pe suport electronic. Conform noilor reglementări propuse de MFP, documentele financiar-contabile vor putea fi păstrate pe suporturi tehnice în cazul în care evidența contabilă este ținută cu ajutorul programelor informatice. De asemenea, apar noi tipuri de documente care se vor păstra timp de 5 ani, cu începere de la data încheierii exercițiului în cursul căruia au fost întocmite, este vorba despre lista zilnică de alimente și borderoul de achiziție. În plus, dacă până acum, registrele de contabilitate și celelalte documente financiar-contabile trebuiau păstrate doar la domiciliul fiscal sau la sediile secundare, din 2016, ele vor putea fi păstrate și la sediile sociale ale operatorilor economici. Noile prevederi introduc, totodată, obligația ca persoanele care arhivează în baza unui contract oneros documentele financiar-contabile ale unei entități să fie autorizate, potrivit legii.

De anul viitor, documentele justificative vor trebui să cuprindă următoarele informații: denumirea documentului; denumirea/numele şi prenumele şi, după caz, sediul persoanei juridice/adresa persoanei fizice care întocmeşte documentul; numărul documentului şi data întocmirii acestuia;  menţionarea părţilor care participă la efectuarea operaţiunii economico-financiare (când este cazul); conţinutul operaţiunii economico-financiare şi, atunci când este necesar, temeiul legal al efectuării acesteia; datele cantitative şi valorice aferente operaţiunii economico-financiare efectuate, după caz; numele şi prenumele, precum şi semnăturile persoanelor care răspund de efectuarea operaţiunii economico-financiare. În ceea ce privește documentele contabile (registre, jurnale, fișe, note) care servesc la prelucrarea, centralizarea şi înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor consemnate în documentele justificative, întocmite manual sau prin utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automată a datelor, acestea trebuie să cuprindă: denumirea entității; data întocmirii documentului contabil; felul, numărul şi data documentului justificativ; sumele corespunzătoare operaţiunilor efectuate; conturile sintetice şi analitice debitoare şi creditoare; semnătura persoanei responsabile cu întocmirea documentelor contabile. În ceea ce priveşte numărul de exemplare al documentelor financiar-contabile, acestea urmează să fie stabilite prin proceduri proprii, în funcție de necesităţile entităţilor.