Hotărârea de Guvern nr. nr. 902/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 667 din 24 septembrie, stabileşte tarife unice şi pentru furnizarea informaţiilor din registrul comertului computerizat. De asemenea, noul sistem va permite şi plata online a taxelor şi tarifelor.

Tarife unice şi pentru solicitările de informaţii

Astfel, cererile de eliberare a unor informaţii punctuale de bază despre o societate (număr de ordine în registrul comerţului, denumire, formă juridică, cod unic de înregistrare, sediu social, capital social, administratori, asociaţi/acţionari, etc) vor fi taxate cu 8 lei/firmă. În schimb, cererile de eliberare a unor informaţii punctuale extinse vor fi taxate cu 24 lei/firmă. Informaţiile extinse se referă la informaţiile punctuale de bază, menţionate anterior, la care se adaugă alte categorii de informaţii suplimentare, cum ar fi: activitate secundară, activităţi autorizate; administratori/reprezentanţi pentru sucursale/subunităţi/sedii secundare; cenzori. De asemenea, potrivit noilor prevederi, un raport istoric al unei societăţi va costa 250 de lei.

Tarife pentru serviciile auxialiare

Potrivit actului normativ, pentru serviciile auxiliare prestate de ONRC, nivelul tarifelor pentru multiplicarea documentelor, transmiterea de documente prin fax, prin poştă, în ţară, tehnoredactarea cererilor şi declaraţiilor, îndrumarea pentru completarea corectă a cererilor adresate registrului comerţului, altele decât cererile de înregistrare şi autorizare a funcţionării, şi alte asemenea servicii, precum şi expedierea de documente, prin poştă, în străinătate, cu/fără confirmare de primire, se stabilesc în mod unitar prin Ordin al ministrului justiţiei, pe baza de calculaţie de preţ.Conform reglementarilor din HG nr 902/2012, serviciile de transmitere de acte şi informaţii prin e-mail se prestează cu titlu gratuit.

Plata online în conturile Trezoreriei

Pe lângă noul sistem de taxare. HG nr. 902/2012 introduce posibilitatea ca plăţile să se efectueze şi online. Astfel, taxele şi tarifele ONRC se pot achita în numerar, prin virament bancar, în conturile deschise la Trezoreria Statului, şi online, prin portalul de servicii al Registrului Comerţului. De asemenea, plata se va putea face şi prin intermediul Sistemului naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar, însă numai de la data la care interconectarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului cu Sistemul electronic naţional este operaţională. Noile reglementari precizează că, în cazul în care contribuabilul achită mai mulţi bani decât era necesar, taxele şi/sau tarifele plătite în plus se vor restitui, potrivit preverilor din Codul de procedură fiscală. În încheiere, precizăm că, prin aplicarea noului sistem de taxare, se elimină deplasările solicitanţilor la sediile Oficiilor Registrului Comerţului de pe lângă Tribunale, aceştia având posibilitatea să plătească online operaţiunile şi să primească tot electronic documentaţia de la ONRC.