Dumitru Paraschiv, llicențiat și doctor în tematicile diversiunii și manipulării, dezvăluie atacurile și influențele negative recente asupra Bursei și economiei românești din perspectiva manipulării electorale și altor acțiuni politice recente. Este vorba, între altele, despre o posibilă acțiune diversionistă.

Luni, 25 noiembrie 2024, Bursa de Valori București înregistra un minim îngrijorător, practic la câteva ore de la anunțarea rezultatului turului I al alegerilor prezidențiale din România și sub influența acestui rezultat. Clasarea pe primul loc a  candidatului perceput ca pro-rus și ca fiind împotriva parteneriatului României cu Uniune Europeană și Pactul Nord-Atlantic (NATO) a determinat slăbirea încrederii multor investitori români și străini, respectiv diminuarea fluxului de tranzacții de bursă. Încrederea susține bursa. Încrederea susține moneda. Valuta, valuta forte (dolar, euro, liră sterlină, yen, yuan, rublă). Cotațiile aurului și altor metale valoroase (cunoscutele metale prețioase, dar și alte metale rare) au fost influențate imediat. Tranzacțiile bursiere au fost, în general, mult afectate. Efectele directe și indirecte au început să se manifeste rapid. Și nu este vorba numai despre afectarea cursului de schimb (cursul oficial al BNR și cursurile de la casele de schimb valutar). A fost mai mult de atât. 
În perioada 25 noiembrie – 1 decembrie 2024, Bursa de Valori București a pierdut peste 9,81 miliarde lei la capitalizare și 49,11 milioane lei la tranzacționare. Așadar, într-o săptămână. Iar acest lucru a avut loc doar în urma unui rezultat electoral de etapă, al unui scrutin electoral încă în desfășurare. Ne putem gândi că dacă rezultatul final al unui astfel de scrutin ar determina lucruri mai negative din punct de vedere bursier, monetar, bancar, economic și social, ar putea genera o informație de tipul: „amenințarea democrației, stabilității politice și economice a României”. Și e bine să ne gândim acum, să ne gândim din timp la eventuale consecințe, posibil pe termen lung: Bursa ajunsă la un minim istoric, posibile lovituri de bursă în defavoarea leului și a economiei românești, oprirea investițiilor românești și străine în România, retragerea treptată a unor bănci și a altor investitori, șomaj și creșterea acestuia, faliment economic, inflație, amânarea, posibil și diminuarea pensiilor și salariilor, sancțiuni economice împotriva României, inflație și devalorizare monetară, diminuarea nivelului de trai, scăderea salariilor, scumpirea produselor, criză alimentară și raționalizarea unor produse, inclusiv a celor care generează obișnuință și dependență, alcool, cafea, țigări și apariția cozilor la alimente (inclusiv la acestea). Și... „Totul până aici!”,    ar putea spune consumatorii. Și sunt mulți. Sunt foarte mulți. Pentru unii totul e cum e, până le interzici sau cartelizezi băutura, cafeaua și țigările. 
 Ei bine, scăderea bursei în cazul rezultatului menționat era de bănuit de către cei care au cunoștințe în domeniu, însă este posibil să fi fost provocat de către unii (prin manipulare multă și agresiva), tocmai în scopul unor afaceri. Și se știe deja că obținerea rezultatului electoral a fost forțată la modul agresiv printr-o campanie foarte bine organizată, agresivă și continuă pe rețeaua socială TikTok. Timp de câteva săptămâni, în special în preziua și ziua alegerilor (24 noiembrie), a funcționat o manipulare uriașă, agresivă, abuzivă și grotescă prin propagandă pe TikTok. Eu formulez ipoteze, iar autoritățile statului ar trebui să verifice. Cui a folosit această propagandă? A folosit unor forțe externe ostile României, unor politicieni; posibil unor oameni, organizatii, state sau firme cu interese economice care au amenințat și încă e posibil să amenințe România. Recomand ca autoritățile să ia măsuri de verificare și anihilare, a acestei amenințări la siguranța economică și monetară a României și a cetățenilor ei. Dincolo de rezultatul politic, manipularea agresivă (inclusiv emoțională) de pe TikTok a generat amenințarea financiară și economică a cetățenilor români și a țării. 
Ce înseamnă amenințarea Bursei? Înseamnă amenințarea statului. Siguranța Bursei înseamnă siguranța statului. Votul a fost, așadar, manipulat. În interes electoral și politic. Dar, foarte posibil și în interes economic în mod organizat (nu mă refer la efectul economic determinat) și ilegal. După cum acea campanie de pe TikTok s-a dovedit a fi fost ilegală, în general. Așadar, e foarte posibil ca grupuri infracționale organizate să fi determinat intenționat și ilegal acțiunea destabilizării statului. În mod oportun. 
Bursa română (de mărfuri, de transport, de valori) are legătură și cu sistemul vamal. Iar într-o zonă vamală foarte importantă pentru România, în județul Timiș, chiar la Timișoara a avut loc o acțiune propagandistică agresivă, nedemocrată și neliberală, cu pretextul campaniei electorale. 
In data de 15 noiembrie, cand exista deja o campanie intensă  (cu sbiectul descris in acest articol) pe TikTok, la Timișoara a avut loc discursul unui vicelider al Partidului Național Liberal (PNL), un discurs defavorabil atât Uniunii Salvați România, cât și PNL. Au fost atacuri josnice, pe bază de minciuni și jigniri (în stilul propagat de liderii „suveraniști” și cu posibil efect favorabil pentru un partid „suveranist”, care avea să se califice la alegeri pe locul II în județ) la adresa USR, a doamnei Elena Lasconi, dar și a lui Dominic Fritz, primarul Timișoarei, cel care a aplicat și a desfășurat cu succes un program împotriva mafiei imobiliare și activităților ilegale din Timilșoara. Este posibil ca discursul să fi avut și scopul de sabotare a PNL și a rezultatelor electorale ale acestui partid (și care ar fi folosit, astfel, concurenței politice), pentru că era jignitor la adresa principiilor liberale, pentru că, ulterior, la alegerile parlamentare, atât în Timișoara, cat și în Timiș, PNL s-a clasat pe locul IV, iar, ulterior, Ilie Bolojan a descoperit că Lista candidaților PNL pentru filiala Diaspora, al cărei lider era acel prim-vicelider, a fost respinsă de Curtea de Apel, deoarece nu avea femei pe listă. Astfel, PNL a participat la alegeri fără candidați în Diaspora. Ilie Bolojan, care anterior îl exclusese din funcția de prim-vicelider al PNL, l-a demis pe acesta. În ciuda atacurilor primite, USR s-a calificat pe primul loc la parlamentare în Timiș. Dar și în Timișoara (27%). Iar Elena Lasconi în turul II la alegerile prezidențiale.
Luni, 2 decembrie 2024, Bursa a început să își revină. Indicii bursieri au crescut. Bursa are oscilații, poate fi imprevizibilă ea, însăși. Cu atât mai mult, acțiunile negative ilegale organizate (sau cu posibil efect implicit) asupra acesteia trebuiesc depistate la timp.  

Dr. Dumitru Paraschiv