Doar câteva zile pentru depunerea cererilor de plată pentru măsurile de sprijin pe suprafaţă
La Centrele Locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (CJAPIA), şi-au depus cererile pe suprafaţă un număr de 30.878 fermieri (78,5%), iar la CJAPIA - 260 fermieri cu suprafeţe de peste 50 ha, dintr-un număr de 821 în Campania SAPS 2011.
Beneficiarii sprijinului
Pentru cererile de plată depuse după această dată se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 11 iunie 2012, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună, conform programarii comunicate prin invitatie, la Centrul Judeţean sau la unul din cele opt Centre Locale APIA arondate (Oradea, Aleşd, Beiuş, Ştei, Săcueni, Salonta, Tinca, Marghita), o singură cerere de plată. Fermierii care, în anii anteriori, nu au depus cerere pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă trebuie să se prezinte la Centrul Local APIA pe raza căruia au terenurile sau domiciliul sau la Centrul Judeţean APIA Bihor dacă utilizează o suprafaţă de peste 50 ha. "Funcţionarii publici din cadrul Centrului Judeţean APIA, precum şi din cele opt Centre Locale APIA din judeţul Bihor vor fi prezenţi la serviciu atât în data de 5 mai, cât şi în data de 12 mai a.c." - afirmă directorul executiv al CJAPIA, ing. Traian Abrudan. Potrivit legii, pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.
Exploataţii eligibile la plată
Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafaţa fermei. Un element important şi în Campania 2012 este aplicaţia IPA Online, prin intermediul căreia fermierii deja înregistraţi la APIA în campanile precedente, şi care intenţionează să solicite sprijin pe suprafaţă în anul 2012, prin acces la internet, pot completa electronic declaraţia de suprafaţă, să vizualizeze şi, după caz, actualizeze propriile parcele - aşa cum au fost digitizate în campania anterioară. De asemenea, fermierii îşi pot digitiza parcele noi prin identificarea pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA. Potrivit datelor CJAPIA, în Campania SAPS 2012 au fost programaţi 39.339 de fermieri, în baza cererilor depuse în anul precedent. Reamintim, în încheiere, faptul că termenul fără penalizări de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă este 15 mai.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.