Ca urmare a activității de control, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor a aplicat un număr de 18 amenzi contravenționale în valoare totală de 23.600 lei și a retras de la consum o cantitate de 50 kg produse alimentare în valoare de aproximativ 500 lei, respectiv a dispus emiterea Ordonanței de încetare a activității pentru un număr de 25 operatori.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor, a avut în vedere, în cadrul activităților specifice de protecție a sănătății animale și asigurare a siguranței alimentare, două mari tematici de control. Mai precis au fost efectuate controale susținute la toți operatorii din industria laptelui, în scopul verificării modului de producere, manipulare, păstrare, transport și procesare a laptelui și produselor din lapte. În cadrul acestor controale au fost verificați aproximativ 100 de operatori din care 3 unități de procesare lapte, 5 centre de colectare lapte materie primă și peste 90 de ferme producătoare de lapte materie primă, destinat procesării sau vânzării directe către consumatorul final. În urma controalelor au fost constatate deficienţe legate, spre exemplu, de modul în care sunt realizate activitățile conexe producției primare (muls igienic, păstrarea laptelui și a evidențelor primare, bunele practici la nivelul fermelor de lapte) motiv pentru care au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale și chiar s-a dispus emiterea unei ordonanțe de încetare a activității. Totuşi, afirmă reprezentanţii instituţiei bihorene, se poate concluziona că activitatea de producere a laptelui materie primă în județul Bihor a înregistrat nu doar o creștere cantitativă, dar și o îmbunătățire calitativă.

Având în vedere concluziile și recomandările Comisiei Europene privind programul de monitorizare a unor substanțe biocide, pentru care există suspiciunea utilizării în mod ilegal, au fost efectuate controale în scopul depistării remanenței în ouă și produsele din ouă destinate consumului uman, a unor substanțe biocide (fipronil, amitraz, cypermethrin, diazinon și thiamethoxam) destinate pentru dezinfecția spațiilor de producție, respectiv pentru combaterea dăunătorilor. În acest scop au fost efectuate 54 controale (la 42 ferme păsări, 4 centre ambalare ouă, 1 unitate procesare ou lichid, 2 depozite produse medicale veterinare și 5 unități DDD), fiind recoltate 12 probe de ouă și produse din ouă, care au fost expediate spre analiză la laboratorul național de referință din cadrul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București. În urma rezultatelor analizelor efectuate și transmise către DSVSA Bihor până la această dată, nu au fost semnalate indicii care să ducă la suspiciunea prezenței acestor substanțe în alimentele verificate în cadrul programului de monitorizare. De asemenea, inspectorii DSVSA Bihor au desfășurat în această perioadă și activitățile zilnice de supraveghere a producerii, transportului și comercializării alimentelor, respectiv de monitorizare și supraveghere a sănătății și bunăstării animale. Concret, au fost efectuate 195 controale la unități din sectorul industriei alimentare, 15 controale în trafic și 63 de controale - la obiective din sectorul creșterii animalelor. Precizăm, în încheiere, că tot în această perioadă DSVSA Bihor a emis un număr de 3.052 pașapoarte pentru bovine și, respectiv, 400 de extrase din registrul exploatațiilor.