DSVSA Bihor: Sfaturi la cumpărarea produselor pascale (I)
Având în vedere cele constatate în anii anteriori, DSVSA atenţionează consumatorii să acorde o atenţie deosebită la cumpărarea produselor alimentare, în special cele specifice (ouă, carne de miel, cozonaci etc). Totodată, reprezentanţii DSVSA roagă consumatorii să informeze de urgenţă instituţia în caz că iau la cunoştinţă de unele nereguli.
Inspectorii DSVSA informează consumatorii cu privire la faptul că, în ceea ce priveşte carnea de oaie/capră comercializată prin unităţi de alimentaţie publică (magazine, măcelării, supermarket etc), aceasta trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate (ştampilă), iar suplimetar pentru carnea de miel/ied o ştampilă rotundă cu inscripţia "TO", de către un medic veterinar. Mărcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale (de 6,5/3,5 cm) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat "România", iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC. Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă. Tot în acest context recomandăm, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore) ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiţiei la oaie este că în partea superioară nu există incisivi fiind înlocuit cu un teşut numit burelet. Carnea de miel provenită din sacrificarea mieilor în centru de sacrificare miei din Piaţa Ioşia, va fi marcat cu o ştampilă ce va fi de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interior superior va fi inscripţionat "România" la mijloc codul centrului "BH 001", iar inferior inscripţia "Controlat sanitar veterinar". A doua ştampilă va avea formă rotundă cu diametrul de 3 cm, iar în interior inscripţia "TO". Mărimea literelor va fi de 0,8 cm iar cifrele de 1 cm. Carcasele de ovine şi caprine, obţinute în acest centru de sacrificare, vor fi comercializate direct consumatorului final la locul de producţie, fiind interzisă introducerea acestora în reţeaua de distribuţie a alimentaţiei publice. În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.