De la începutul lunii aprilie, DSVSA Bihor, prin personalul de specialitate din subordine, sau împreună IPJ Bihor, a realizat peste 674 acţiuni de control, în urma verificărilor, fiind aplicate peste 40 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 40.000 lei, şi retrasă de la consum o cantitate de peste 3.500 kg alimente.

Concret, potrivit Comunicatului instituţiei, au fost desfăşurate: pentru verificarea conformităţii produselor alimentare de origine nonanimală - 146 controale; pentru controlul circulaţiei animalelor - 160; pentru verificarea circulaţiei alimentelor între statele membre (în zona de frontieră) - 203; pentru verificarea conformităţii alimentelor de origine animală - 461. DSVSA Bihor continuă să desfăşoare, în toată perioada Sfintelor Sărbători Pascale, ample acţiuni de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar al judeţului Bihor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade. Sunt vizate unităţi din localităţile Oradea, Beiuş, Ştei, Aleşd, Salonta şi Marghita, dar şi alte localităţi, cu accent pe operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de comercialzare a cărnii (carmangerii şi măcelării) şi a altor produse alimentare specifice (peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare). "DSVSA Bihor atenţionează consumatorii bihoreni să acorde în această perioadă o atenţie deosebită la achiziţia oricărui produs alimentar, şi în special a produselor specifice (ouă, carne de miel, cozonaci etc), pentru a evita eventualele efecte nedorite. De asemenea rugăm consumatorii să ne informeze de urgenţă în caz că iau la cunoştinţă situaţii similare" - precizează dr. Remus Ovidiu Moţoc, director executiv al instituţiei.Reamintim că, pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un Centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcată data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe etichetă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate, data valabilităţii. DSVSA Bihor reaminteşte că laptele crud, respectiv produsele obţinute din lapte crud pot fi expuse la vânzare şi comercializate de către producătorii agricoli numai în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare (halele de lactate), în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă, sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică,etc), însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, cu menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, etc. Carnea de oaie/capră comercializată prin unităţi de alimentaţie publică (magazine, măcelării, supermarket etc) trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate (ştampilă), iar suplimetar - pentru carnea de miel/ied - o ştampilă rotundă cu inscripţia "TO", de către un medic veterinar. Mărcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale ( de 6,5/3,5 cm) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat "România", iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC. Tot în acest context DSVSA Bihor recomandă, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore) ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentitiei la oaie este că în partea superioară nu au incisivi fiind înlocuit cu un teşut numit burelet. Carnea de miel/ied provenită din sacrificarea mieilor în centru de sacrificare miei din Piaţa Ioşia, va fi marcată cu o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interior superior va fi inscripţionat "România" la mijloc codul centrului "BH 001", iar inferior inscripţia "Controlat Sanitar veterinar". A doua ştampilă va avea formă rotundă cu diametrul de 3 cm, iar în interior inscripţia "TO". Mărimea literelor va fi de 0,8 cm iar cifrele de 1 cm. Carcasele de ovine şi caprine, obţinute în acest centru de sacrificare, vor fi comercializate direct consumatorului final la locul de producţie, fiind interzisă introducerea acestora în reţeaua de distribuţie a alimentaţiei publice. Carnea de miel/ied provenită din sacrificarea mieilor în centru de sacrificare miei din Beiuş, va fi marcată cu o stampilă ce va fi de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interior superior va fi inscripţionat "România" la mijloc codul centrului "BH 005", iar inferior inscripţia "Controlat sanitar veterinar", restul caracterelor fiind identice cu cele pentru Piaţa Ioşia Oradea. În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare).

DSVSA Bihor precizează că se interzice cu desăvârşire comercializarea stradală a alimentelor, sau comercializarea ambulantă a acestora în spaţii deschise4, imporvizate, sau din mijloace de transport. Depistarea unor astfel de situaţii atrage sancţionarea contravenţională cu amenzi care pot ajunge până la 40.000 lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare. În caz de suspiciune sau neconformitate, consumatorii se pot adresa punctelor de permanenţă DSVSA Bihor, cu program de lucru până în data de 19 aprilie între orele 8.00 - 16. 00. Pentru zilele de sâmbătă şi duminică din cadrul acestor perioade, se  vor organiza următoarele puncte de permanenţă: sediul DSVSA Bihor - Centru de coordonare la nivel judeţean; sediul CSVSA, Oradea 1 din P-ţa Cetăţii, pentru Oradea, Sânmartin; sediul CSVSA Aleşd pentru zona Aleşd; sediul CSVSA Marghita, pentru Marghita, Săcuieni şi Valea lui Mihai; sediul CSVSA Beiuş - pentru Beiuş şi Stei; sediul CSVSA Salonta - pentru Salonta.