De la 1 octombrie, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, crește la suma de 3.300 de lei lunar, pentru un program normal de lucru.

Măsura a fost adusă în atenția cetățenilor de Inspectoratul  Teritorial  de  Muncă  (ITM) al  Judeţului  Bihor.

„Conform dispozițiilor H.G. nr. 900 din 28 septembrie, pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicate în Monitorul Oficial nr. 877 din 28 septembrie 2023: art.1 - începând de pe 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include  indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,960 lei/oră.”; art. 2 - prevederile art. 1 nu se aplică  în sectorul agricol și industria alimentară, fiind aplicabile prevederile art. III din Legea  nr. 135/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative; art. 3 - la data prevazută la art. 1, Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2022 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară  garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, se abrogă”, se afirmă într-un comunicat semnat de Marius Rotar, inspectorul șef al ITM Bihor.

 

Principii nerespectate de Guvernul României

Creşterea salariului minim de la 1 octombrie încalcă o cutumă şi unul dintre puţinele lucruri predictibile pentru mediul de afaceri, şi anume că el era negociat în toamna anului curent între sindicate, patronate şi Guvern pentru a intra în vigoare la începutul anului următor, susţine Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia. 

"Guvernul a adoptat majorarea salariului minim cu aplicare de la 1 octombrie 2023. Spunem încă o dată că este greşit ca această majorare să fie implementată într-un timp atât de scurt - mai sunt 3 zile până la aplicare. Practic, mâine, toate companiile ar trebui să actualizeze toate contractele pentru angajaţii remuneraţi cu salariul minim. În plus, companiile au bugetele de salarii stabilite pentru anul curent pe baza negocierilor pe care le-am purtat anul trecut. În acest moment, perspectivele economice pentru 2024 sunt deteriorate, mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice externe, iar predictibilitatea este deja extrem de scăzută din cauza lipsei de transparenţă cu care au fost tratate măsurile fiscale”, a afirmat vineri Radu Burnete, potrivit unui comunicat citat de Agerpres. El a mai precizat că la începutul anului 2023, salariul minim în plată la nivel naţional a crescut peste rata inflaţiei, aşa cum arăta o analiză Concordia privind salariul minim, menţionând că „nu există niciun motiv să credem că acest lucru nu ar urma să se întâmple şi anul viitor”. „Însă pentru acest lucru este nevoie de timp şi de discuţii serioase în formulă tripartită, nu de decizii luate, din nou, unilateral, cu aplicare imediată”, a afirmat Burnete.

În plus, reprezentantul organizaţiei patronale, spune că aşa cum însuşi Guvernul României a precizat într-un punct de vedere emis anul trecut referitor la o propunere de modificare a Codului Muncii, România trebuie, conform PNRR, să implementeze anul viitor un mecanism obiectiv pe baza căruia să fie stabilit salariul minim brut pe ţară.

„Acest nou mecanism trebuie gândit în linie cu orientările din Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Elaborarea acestui mecanism trebuie să aducă predictibilitate şi claritate, principii nerespectate în acest moment de Guvernul României. Mecanismul european ar trebui să fie un pas înainte, dar până să ajungem acolo, Guvernul a ales să facem un pas înapoi”, a transmis Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.