Scopul introducerii EORI este atribuirea unui număr de înregistrare şi identificare fiecărui operator economic şi, când este cazul, altor persoane, pentru a servi drept referinţă comună a acestora în relaţiile acestora cu autoritatile vamale de pe întreg teritoriul Comunităţii.

Practic, numărul EORI este un număr unic în Comunitatea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene, în baza Regulamentului nr. 312/2009 al Comisiei Europene. Persoanele care sunt obligate să solicite atribuirea unui număr EORI sunt: operatorii economici (persoanele care, în cadrul activitatilor lor profesionale, exercită activitati reglementate de legislaţia vamală, cum ar fi operaţiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi operaţiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunităţii); persoanele, altele decât operatorii economici, care introduc/scot mărfuri în/din Uniunea Europeană. Numărul EORI este atribuit prin solicitarea de către operatorii economici şi celelalte persoane interesate autorităţilor abilitate din statul membru în care sunt stabiliţi.

Autoritatea competentă cu înregistrarea şi atribuirea numerelor EORI este Direcţia Generală a Vămilor, numerele fiind solicitate la Direcţiile regionale vamale în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite sau, în cazuri excepţionale, la birourile vamale de frontieră. În vederea atribuirii numărului EORI, persoana interesată are obligaţia de a depune o cerere de înregistrare, completată şi imprimată în/din aplicaţia naţionala EORI, disponibilă pe site-ul autorităţii vamale române. Persoanele stabilite în România vor mai depune copii ale următoarelor documente: certificatul de înregistrare al operatorului economic eliberat de Oficiul Registrului Comerţului sau documentele de înregistrare eliberate de autorităţile cu atribuţii în acest sens; certificatul de înregistrare în scopuri de TVA emis de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), după caz; documente din care rezultă adresa sediului social sau domiciliului fiscal actual, după caz; cartea de identitate, în cazul persoanelor fizice. Cererile de atribuire a numerelor EORI pot fi: completate, semnate, ştampilate şi depuse: direct de către operatorul economic solicitant; de către reprezentantul operatorului economic, însă semnate şi ştampilate de către operatorul economic solicitant. După verificarea documentelor, DRV/birourile vamale de frontieră vor elibera solicitanţilor o notificare de atribuire a numărului EORI, operatorii economici având obligaţia de a folosi acel număr unic în toate comunicaţiile acestora cu autorităţile vamale ale statelor membre. De precizat, în încheiere, că structura numărului EORI stabilită de către CE este formată dintr-un identificator al statului membru care atribuie numărul (codul de ţara ISO alfa 2, format din două caractere alfabetice), urmat de un identificatorul naţional unic al statului membru (format din maximum 15 caractere alfanumerice).